Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ρώσοι έφηβοι έχουν τον δικό τους υπερήρωα, τον πρόεδρο Πούτιν.


10-2-16Σε αντίθεση με τις δυτικές κοινωνίες που ψάχνουν πρότυπα στο πρόσωπο των υπερ-ηρώων της DC και της Marvel Comics και ταυτίζονται με τον Superman, τον Captain America ή τον Γούλβεριν από τους X-MEN καθώς το τελευταίο διάστημα απουσιάζει το πρότυπο του λεγόμενου μάτσο μαν από την κοινωνία, οι Ρώσοι έχουν τον δικό τους υπερήρωα.

Ο Ρώσος πρόεδρος που απολαμβάνει τη μέγιστη δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις κινήσεις του στην Ουκρανική κρίση και την πυγμή του στον πόλεμο της Συρίας αλλά και με τις δηλώσεις του εναντίον των τρομοκρατών, αναλαμβάνει να εξαργυρώσει τη δημοτικότητά του δημιουργώντας τον ιδανικό Ρώσο ήρωα στο πρόσωπό του. Με τις ευλογίες του Κρεμλίνου σε μια προσπάθεια να φέρει τον Πούτιν ακόμη πιο κοντά στο κοινό, κυκλοφόρησε ακόμη και ημερολόγιο με φωτογραφίες του Ρώσου ηγέτη αλλά και άρωμα.

Κάθε μήνας στο ημερολόγιο του συνοδεύεται από μια φωτογραφία του δημοφιλούς ηγέτη. Ψαρεύει γυμνόστηθος, σηκώνει βάρη, πηγαίνει στην εκκλησία. Τα καρέ εμπλουτίζονται με κείμενα του Πούτιν στα οποία καταγράφονται η αγάπη του για τη Ρωσία, για τα σκυλιά, για τα άλογα, ενώ αναφέρεται και στη στρατιωτική δύναμη της χώρας του.Ο «παντοτινός ηγέτη της Ρωσίας» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει και ο «ισχυρότερος άνδρας του κόσμου» σύμφωνα με το περιοδικό Forbes παραμένει το απόλυτο σύμβουλο. Οι Ρώσοι έφηβοι δεν δίστασαν να δημιουργήσουν το δικό τους φαν κλαμπ αντιμετωπίζοντας τον Πούτιν ως ροκ σταρ. Τα 1500 μέλη του «VV Fan Club» -ηλικίας περίπου 18 χρόνων- συγκεντρώνουν εκτός από φωτογραφίες, T-shirts, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα που πάνω τους έχουν το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου.Οι περισσότεροι έφηβοι που ανήκουν στο φαν κλαμπ του Πούτιν θαυμάζουν τον Ρώσο Πρόεδρο για την πολιτική και τα επιτεύγματά του, μερικές μάλιστα κοπέλες θεωρούν τον Πούτιν ως πρότυπο της πατρικής φιγούρας ή ακόμα και ως τον ιδανικό άντρα.

Παράλληλα,οι Ρώσοι ενήλικες πολίτες λατρεύουν τον Πούτιν.Αν και στη Δύση ο Πούτιν εμφανίζεται συχνά ως δικτάτορας, στο εσωτερικό της Ρωσίας θεωρείται ο ηγέτης που έσωσε τη χώρα από το οικονομικό χάος στο οποίο βρισκόταν τη δεκαετία του '90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.


Η αλήθεια είναι πως ο Ρώσος σούπερ ήρωας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τους ήρωες της DC και της Marvel. Μάλλον οι σούπερ ήρωες θα πρέπει να ανησυχούν.


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics*** Internet News ***