Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Γαλλία: Πρώτο «ναι» στην στέρηση υπηκοότητας για τρομοκράτες

10-2-16Μία μοιρασμένη Γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πρώτο «ναι» στην εισαγωγή στο Σύνταγμα της στέρησης υπηκοότητας για όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία -μία συμβολική κίνηση που έχει προκαλέσει όμως έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου.Η τελική τύχη που θα έχουν τα μέτρα, που είναι τμήμα συνταγματικής μεταρρύθμισης (και ως εκ τούτου χρειάζονται μεγάλη πλειοψηφία) θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ολόκληρο το πακέτο θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εισαγωγή του αμφιλεγόμενου μέτρου στο Σύνταγμα, 162 ψήφισαν υπέρ, 148 ψήφισαν κατά και 22 απείχαν. Διαρροές υπήρξαν και στα δύο μεγάλα μπλοκ, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο αλλά και το στρατόπεδο της δεξιάς των «Ρεπουμπλικανών».

Η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο μέτρο ήταν το φόντο και της παραίτησης της υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά.

Μετά την έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας για την υπηκοότητα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε αισιόδοξος πως στις επόμενες ψηφοφορίες «η στήριξη θα είναι ευρύτερη και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα περάσει».

Το μέτρο για την στέρηση της υπηκοότητας είναι το δεύτερο στο πακέτο των συνταγματικών αλλαγών στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το πρώτο ήταν η εγγραφή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Γαλλικό Σύνταγμα, η οποία είχε πάρει επίσης την προηγούμενη ημέρα την πρώτη κοινοβουλευτική έγκριση, με τις αντιδράσεις να είναι πιο περιορισμένες.


Υπενθυμίζουμε πως η
 Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τη πρόταση για εισαγωγή στο Σύνταγμα της διαδικασίας κατάστασης κήρυξης έκτακτης ανάγκης, ένα από τα αμφιλεγόμενα μέτρα που είχε προαναγγείλει το Παρίσι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, το Παρίσι κινείται σε παράταση της ισχύουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλο ένα τρίμηνο από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η εισαγωγή της ρύθμισης στο Σύνταγμα υπερψηφίστηκε από 103, καταψηφίστηκε από 26 ενώ υπήρξαν επτά αποχές.

Μέχρι πρότινος, στο Γαλλικό Σύνταγμα αναφερόταν ονομαστικά μόνο η κατάσταση πολιορκίας (άρθρο 36) και η δυνατότητα έκτακτων εξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (άρθρο 16). Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βασίζοταν σε νόμο του 1955 (με φόντο την Αλγερία), που ως βάση του είχε το άρθρο 16, αλλά δεν είχε περιληφθεί στο Σύνταγμα του 1958.

Μεταξύ των αντιτιθέμενων βρίσκονταν και συμπολιτευόμενοι βουλευτές - οι αμφιλεγόμενες προτάσεις είχαν προκαλέσει αντιδράσεις μέχρι και εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις επόμενες ημέρες, το Παρίσι αναμένεται επίσης να ψηφίσει και επί της πρότασης για στέρηση υπηκοότητας σε όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία - δεύτερο σημείο που επίσης έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, οι οποίες ήταν και το φόντο των διαφωνιών της Κριστιάν Τομπιρά που τελικά παραιτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση περιμένει από την Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει στα μέσα Φεβρουαρίου την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες.

Η πρώτη τρίμηνη παράταση είχε εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και εκπνέει στις 26 Φεβρουαρίου.


Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***