Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Λαγκάρντ για πτώση πετρελαίου: Στην αύξηση της φορολογίας το κλειδί της ανάκαμψης για τις χώρες της Μ. Ανατολής


22-2-16Να αυξήσουν την φορολογία καλεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τις χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα στις οικονομίες τους από την πτώση των τιμώνπετρελαίου, καθώς όπως υποστηρίζει είναι η μόνη λύση για να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της στο Αραβικό Δημοσιονομικό Φόρουμ (Arab Fiscal Forum) αργότερα τη Δευτέρα που διέρρευσε, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να πει ότι οι πετυχημένες οικονομίες του 21ου αιώνα θα πρέπει να μπορούν να «παράγουν» όχι μόνο ισχυρά κρατικά έσοδα αλλά και αξιόπιστα έσοδα.

«Αν και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα των χαμηλών τιμών εμπορευμάτων χρειάζεται "διαφοροποίηση" των εσόδων, τόσο παγκοσμίως όσο και στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο» υποστηρίζει η Λαγκάρντ στην ομιλία της, όπως αναφέρει το CNBC.

«Όχι μόνο έχουν υποχωρήσει οι τιμές πετρελαίου κατά 2/3 από τα πρόσφατα υψηλά τους, αλλά η προσφορά και η ζήτηση έχουν αλλάξει δυναμική και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για παρατεταμένη περίοδο. Το μέγεθος και η επιμονή αυτού του εξωτερικού σοκ σημαίνει ότι όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου θα πρέπει να προσαρμοστούν, μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τα έσοδα» αναφέρει.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, μέσα στο 2015 οι χώρες της περιοχής έχουν χάσει πάνω από 340 δισ. δολ. εσόδων από το πετρέλαιο, περίπου δηλαδή το 20% του ΑΕΠ τους.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***