Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί: Πρόοδος με Αθήνα, απαιτείται συνέχεια

11-2-16Θετικά ήταν τα σχόλια τόσο του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Πιερ Μοσκοβισί αναφορικά με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα -όσον αφορά το πρώτο review- από την επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα. Υπάρχει πρόοδος, καλή επικοινωνία με την Αθήνα όμως απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες σε τεχνικό επίπεδο και άλλα επιμέρους ζητήματα για ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Καλή συνεργασία και πρόοδος ήταν το πρώτο σχόλιο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. "Είδαμε κάποια πρώτα αποτελέσματα μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στην έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές στάθηκε από τις πρώτες του κουβέντες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι δομές στην Ευρωζώνη είναι πιο σταθερές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολλά από τα ρίσκα προέρχονται από "εστίες" που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης, όμως δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν. Ως εκ τούτου οι ατζέντες των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ πρέπει να συνεχιστούν και να δημιουργηθεί ακόμα καλύτερο περιβάλλον για επενδύσεις και δυνατότητες ανάπτυξης. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, στόχος είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξορθολογισμό στις δημόσιες δαπάνες.

Συζητήσαμε τις τρέχοντες εξελίξεις σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως υπάρχει σημαντική πρόοδος, ύστερα και από την παρουσία των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, όμως απαιτούνται ακόμα περαιτέρω διαβουλεύσεις όσον αφορά το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό και άλλα ζητήματα. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα για το πρόγραμμα της Πορτογαλίας (post programm). Οι προσπάθεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την αναπτυξιακή πορεία και την μείωση της ανεργίας, σημείωσε.

Σε άλλα μέρη της ομιλίας Μοσκοβισί, ο αρμόδιος Επίτροπος επανέλαβε την κοινή πεποίθηση των Ευρωπαϊων παραγόντων ότι οι τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση από ότι στο παρελθόν. Συμπλήρωσε δε, πως στόχος παραμένει η μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Βλέπουμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα και καλή πρόοδο αλλά και ταυτόχρονα αρκετή δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα είπε ο επικεφαλής του ESM και σημείωσε ότι ήδη έχουν διατεθεί 21,4 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα. Βλέπουμε θετικά μηνύματα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης και καλύτερα έσοδα από τις προβλέψεις, συμπλήρωσε o Κλάους Ρέγκλινγκ

Περισσότερη διαφάνεια στο Eurogroup;

Πληρέστερο κείμενο, ταχύτερη δημοσιοποίηση εγγράφων και πληροφοριών με σκοπό την μεγαλύτερη διαφάνεια των συνεδριάσεων του Eurogroup, συμφώνησαν οι Υπ. Οικονομικών, όπως ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Τέλος, αναφορικά με την Πορτογαλία, σημειώθηκε πως υπήρξαν αποκλείσεις από τους στόχους και έγιναν διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο να πάρει επιπλέον μέτρα η κυβέρνηση. Θετικό είναι το στοιχείο, όπως έγινε γνωστό, το γεγονός ότι οι πορτογαλικές αρχές θέλησαν να περιγράψουν προκαταβολικά επιπλέον μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι.
http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***