Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Καμπανάκι Τσόμσκι για την επικίνδυνη πολιτική της Τουρκίας

9-2-16Ο γνωστός φιλόσοφος, γλωσσολόγος και ακτιβιστής, Νοαμ Τσόμσκι εξαπολύει επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν και τις πολιτικές του σημειώνοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος για τάσεις σκληρής καταστολής και απολυταρχισμού. Ο Ερντογάν έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από δημοκρατικούς κύκλους τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και τις συστηματικές προσπάθειες φίμωσης των αντιφρονούντων.

Όπως επισημαίνει ο Τσόμσκι, «στο ξεκίνημα του αιώνα που διανύουμε, ο Ερντογάν έδειχνε να κατευθύνει την Τουρκία προς τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, όμως αυτή η πορεία αντιστράφηκε μερικά χρόνια αργότερα. Πρόκειται για πολύ θλιβερές και σοβαρές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση της καταστολής εις βάρος των Κούρδων, και επίσης για τις ενέργειές του στη Συρία».

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία λόγω της συνεχιζόμενης βίας στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ανταρτών του ΡΚΚ, ο Τσόμσκι είπε πως «τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι κυρίως θέμα βούλησης και επιλογής». «Ελπίζω ο τουρκικός λαός να αντιδράσεις στις τρέχουσες εξελίξεις ανανεώνοντας τη δέσμευσή του στα πολύ θετικά βήματα που λήφθησαν στις αρχές του αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τσόμσκι ήταν ένας από τους 1.000 και πλέον πανεπιστημιακούς που δέχθηκαν προσφάτως πυρά από την τουρκική κυβέρνηση, επειδή υπέγραψαν μια δήλωση που επικρίνει την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, όπου ζουν κυρίως Τούρκοι.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***