Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Στήνουν παγίδα στην κυβέρνηση μέσω... Χρηματιστηρίου5-2-16Προβληματισμός επικρατεί στις αγορές όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις οικονομικές-δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις αποτυπώνονται στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών του ΧΑ, που κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις: Οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν (οι αποδόσεις τους υποχωρούν), καθώς οι κατά τεκμήριο συντηρητικοί επενδυτές κρατικών χρεογράφων βλέπουν στο βάθος του χρονικού ορίζοντα το «δάσος» - μια συμφωνία με τους δανειστές που θα τερματίσει την αβεβαιότητα και θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της εξόδου από το τούνελ.

Αντίθετα, το ευκίνητο κερδοσκοπικό χρήμα που κινείται αυτή την περίοδο στο ΧΑ, εστιάζει στα «δέντρα» της τρέχουσας συγκυρίας, βλέπει το βραχυχρόνιο ρίσκο να αυξάνεται και προσπαθεί να απεγκλωβισθεί. Αρνητικοί καταλύτες η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι κοινωνικές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και το υψηλό πολιτικό ρίσκο.

Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούν «χιονοστιβάδα» που παρασύρει τις τραπεζικές μετοχές σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε νέα χαμηλά 12μηνου.

Στελέχη τραπεζών και μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν την άποψη ότι οι κινήσεις αυτές δεν υπαγορεύονται μόνον από λόγους επενδυτικής στρατηγικής, αλλά αποσκοπούν και στη δημιουργία "κλίματος" που διεκολύνει την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση, συντρώντας την πολιτική αβεβαιότητα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να κινείται ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές, πληρώνοντας το τίμημα της αβεβαιότητας και των ασαφών προοπτικών. Τόνο και κατεύθυνση δίνουν οι κινήσεις των διαχειριστών ξένων funds, που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό τις τρέχουσες εξελίξεις, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί.

Η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών αφ' ενός επιδεινώνει το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά, αφ' ετέρου αναγκάζει χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν άλλα χαρτιά για να χρηματοδοτήσουν τις θέσεις τους. Ετσι οι πιέσεις επεκτείνονται σε μεγάλη γκάμα μετοχών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***