Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Καταρρέει το άστρο της Μέρκελ

24-2-16


Την ώρα που η ΕΕ παρουσιάζεται ανίκανη να χαράξει ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, το άστρο της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ καταρρέει.
Η πρώτη πράξη του δράματος παίχτηκε σήμερα στη Βιέννη καθώς η παραδοσιακά φίλια προσκείμενη προς τις πολιτικές της Μέρκελ χώρα, αποφάσισε να ακολουθήσει δική της γραμμή αμφισβητώντας τα ανοιχτά σύνορα που πρέσβευε η Καγκελάριος.


Ταυτόχρονα, η Μέρκελ αντιμετωπίζει προβλήματα και στο εσωτερικό με βουλευτές να εναντιώνονται στην ανοχή που έχει δείξει απέναντι στις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές. Η ίδια η καγκελάριος παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και μέσα από το ίδιο της το κόμμα για να περιοριστεί ο αριθμός προσφύγων συνεχίζει να εμμένει στην ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος.

Στο μεταξύ η βαυαρική κυβέρνηση υπό τον τοπικό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Χορστ Ζέχοφερ εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού για την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό. Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Πολλές φορές στο παρελθόν ο Ζέχοφερ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει μαζί με το αδελφό Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό στην κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου, απείλησε με προσφυγή χωρίς όμως να το έχει πράξει. Μόνο που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στις 13 Μαρτίου διεξάγονται εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις θέλουν το κόμμα της Μέρκελ να χάνει ενώ άνοδος φαίνεται πως θα έχει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Η Μέρκελ βέβαια προηγουμένως έχει να αντιμετωπίσει το σκόπελο της Συνόδου Κορυφής στις 6 και 7 Μαρτίου όπου παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα πρέπει να ληφθούν οριστικές λύσεις τις οποίες όμως ενδέχεται να μην ακολουθήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που προβληματίζονται από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και από το φόβο που γεννά το γεωπολιτικό bing bang του μεταναστευτικού.


Μέσα σ΄αυτό το διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να λάβει και τις οριστικές της αποφάσεις, αν δηλαδή θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία ή αν θα προσπαθήσει να ελιχθεί και να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (κυκλοφορούν φήμες ότι θα επιλέξει το τελευταίο). Το μόνο σίγουρο είναι πως όσες και όποιες διαβεβαιώσεις έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τη Καγκελάριο στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής πάνε περίπατο, καθώς η Μέρκελ έχει να ασχοληθεί με τα οίκου της και δεν μπορεί να εξαντλήσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα.Ίσως μάλιστα να φανεί υπέρ του δέοντος σκληρή στο θέμα της Ελληνικής διαπραγμάτευσης για λόγους πολιτικής.


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics.

*** Internet News ***