Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Ιαπωνία: Μειώνεται ο πληθυσμός.

28-2-16Το δημογραφικό καθίσταται ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για την Ιαπωνία, η οποία για πάνω από δύο δεκαετίες βρίσκεται ουσιαστικά σε οικονομική στασιμότητα. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθυσμός γερνάει και μειώνεται: Ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει συνεχώς, ενώ ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 1 εκατ μεταξύ την τελευταία πενταετία.

Η πρόβλεψη για μείωση του πληθυσμού είχε διατυπωθεί από καιρό λόγω του μειούμενου αριθμού γεννήσεων και της εξαιρετικά περιορισμένης εισροής μεταναστών στη χώρα, λόγω των περιορισμών που ισχύουν.

Μόνον σε 8 διοικητικές περιφέρειες - ανάμεσά τους και το Τόκιο - ο πληθυσμός αυξήθηκε την τελευταία πενταετία. Στις υπόλοιπες 39 μειώθηκε αισθητά. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Φουκουσίμα - την περιοχή που επλήγη από το το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής - όπου απογράφηκαν 115.000 λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι το 2010.

Οι φόβοι που εκφράζονται είναι πως θα αυξηθεί το κόστος σε υπηρεσίας υγείας και περίθαλψης, ενώ ο μικρότερος αριθμός εργατικού δυναμικού δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε ως επιβαρυντικό στοιχείο, τα πολλά έτη αποπληθωρισμού που βίωσε η χώρα και που αργότερα μετετράπη σε στασιμοπληθωρισμό.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***