Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

«Την άνοιξη η Ευρώπη θα κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες»

5-2-16


Σερβικό δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές διεθνών οργανισμών που χειρίζονται το προσφυγικό, σημειώνει την Παρασκευή ότι η ΕΕ σκοπεύει να κλείσει από την άνοιξη τα σύνορά της για όλους τους πρόσφυγες. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών η Τουρκία και η Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των πιέσεων, σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Ντάνας του Βελιγραδίου δημοσιεύει δήλωση διπλωμάτη πρωθυπουργικού γραφείου, συνδιοργανώτριας για τη διάσκεψη δωρητών του Λονδίνου χώρας και η οποία δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο: «Οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν στην Τουρκία και σε όσες χώρες γειτονεύουν με τις εμπόλεμες περιοχές για να δημιουργήσουν καταυλισμούς, όπου θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην πατρίδα τους.

»Η δεύτερη φάση των πιέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχει στόχο την Ελλάδα» ανέφερε στην Ντάνας ο ξένος διπλωμάτης.

Σχετικά με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, ο ίδιος διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις, ενώ η συμμετοχή τους στην επίλυση του προσφυγικού θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητές τους και θα περιοριστεί στη φιλοξενία μερικών χιλιάδων προσφύγων. Ειδικότερα για την Σερβία προβλέπεται η φιλοξενία 5.000 έως 6.000 προσφύγων.

Στο ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγές διεθνών οργανισμών που χειρίζονται το προσφυγικό, αναφέρει ότι μέσα στην άνοιξη η Ευρώπη θα κλείσει σταδιακά τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

«Σε πρώτη φάση θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Ιράκ, στην συνέχεια γι' αυτούς από το Αφγανιστάν και τέλος θα απαγορευτεί και η είσοδος όσων προέρχονται από τη Συρία» αναφέρεται.

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων για όλους τους πρόσφυγες θα έχει λάβει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αφού η εκτίμηση είναι ότι το 2016 περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον η Κροατία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία.

Οι συνομιλητές της Ντάνας εκτιμούν ότι παρά τα μέτρα αποτροπής των προσφυγικών ροών σε Τουρκία και Ελλάδα κάποιοι πρόσφυγες θα καταφέρουν να διεισδύσουν και σ' αυτές τις περιπτώσεις η Σερβία θα έχει καθοριστικό ρόλο, αφού θα κληθεί να φιλοξενήσει αυτούς τους πρόσφυγες, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.000.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***