Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι αμερικανικές τράπεζες εγκαταλείπουν τη στεγαστική πίστη λόγω αυστηρών ρυθμίσεων


13-2-16Όταν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες υψώνουν λευκή σημαία. Έχουν μειώσει τις δανειοδοτήσεις σ' αυτόν το τομέα και ορισμένοι λένε πως μπορεί κάποιες από αυτές να τον εγκαταλείψουν εντελώς.

Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν δημιουργήσει το 74% του συνόλου των στεγαστικών δανείων το 2007, αλλά το μερίδιό τους μειώθηκε στο 52% το 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Mortgage Bankers Association. Αλλά ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, το μερίδιό τους αναδιαμορφώνεται πτωτικά, ενώ έχουν ήδη υποστεί σεισμικές μετατοπίσεις μετά τη φούσκα των ακινήτων.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα ένα ρυθμιστικό περιβάλλον τόσο αυστηρό που πολλές φοβούνται να δανείσουν, ακόμα και σε πελάτες που δεν έχουν ξαναδανειστεί. Πληρώνουν βέβαια τα παραπτώματα στη διάρκεια της φούσκας των ακινήτων. Σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά στην οποία θα μπορούσαν, αφού τιτλοποιήσουν τα στεγαστικά δάνεια, να τα πουλήσουν.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα χρήματα από αυτή τη δουλειά», λέει ο διευθύνων σύμβουλς της BankUnited John Kanas."

Από τους 10 κορυφαίους δημιουργούς στεγαστικών δανείων το 2015, οι τράπεζες δάνεισαν το 28,6% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Αυτό είναι περίπου το ήμισυ του μεριδίου τους το 2012, όταν οι τράπεζες μεταξύ των κορυφαίων 10 δημιουργούς αντιπροσώπευαν το 54,4% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.Για πολλούς, αυτό που συμβαίνει είναι φυσικό. "Το μεγάλο το κόστος κεφαλαίου και συμμόρφωσης έχει πείσει πολλούς τραπεζίτες ότι δεν αξίζει τον κόπο να δίνουν δάνεια στις αμερικανικές οικογένειες», λέει ο Chris Whalen, ένας αναλυτής στο Kroll Bond Rating Agency. Ο Whalen περιμένει ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες θα μειώσουν κι άλλο τα στεγαστικά δάνεια, αν δεν τα εγκαταλείψουν εντελώς".

Άλλοι ειδικοί δεν είναι σίγουροι οι τράπεζες θα εγκαταλείψουν αυτή τη δραστηριότητα. ΟTed Tozer, ο πρόεδρος του Ginnie Mae, του γίγαντα των υποθηκευμένων στεγαστικών δανείων πιστεύει ότι οι τράπεζες θα γυρίσουν στο παρελθόν. Κυριάρχησαν στα στεγαστικά δάνεια από το 1990, όταν έγιναν χρηματοοικονομικά σουπερμάρκετ εκτοπίζοντας τους μικρούς παίκτες, αλλά τώρα δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να βρεθούν εκεί που ήταν.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***