Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Πρώτο «ναι» του συριακού καθεστώτος για παύση εχθροπραξιών


23-2-16


Την κατ' αρχήν προθυμία της να προχωρήσει σε παύση εχθροπραξιών διαμήνυσε η συριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για παύση πυρός από το Σάββατο. Η Δαμασκός λέει το «ναι» υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, της Αλ Νόσρα «και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που συνδέονται με αυτήν» - και ενώ οι αμφιβολίες για την τύχη που θα έχει η εκεχειρία είναι αρκετές.Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει ΗΠΑ και Ρωσία για εκεχειρία από το Σάββατο αφήνει εκτός τις επιδρομές του αμερικανικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου όπως και τις επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας.

Καθώς εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η συριακή αντιπολίτευση είχε εκφράσει προβληματισμό για το εάν τα πλήγματα σε τρομοκρατικούς στόχους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για θέσεις εναντίον των υπόλοιπων οργανώσεων - και ειδικά σε σημεία που η Αλ Νόσρα (η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα) είναι παρούσα σε περιοχές όπως το Χαλέπι και οι διαχωριστικές γραμμές με τις υπόλοιπες ομάδες είναι ρευστές.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη «να συντονιστεί με τη Ρωσία ώστε να καθοριστούν οι περιοχές και οι ομάδες που θα συμπεριληφθούν» στην παύση επιχειρήσεων.

Η Δαμασκός υπογράμμισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε κάθε παραβίαση από ένοπλες ομάδες σε βάρος στρατιωτικών δυνάμεων ή αμάχων.

Τόνισε επίσης ότι ενίσχυση της θέσης των υπόλοιπων ενόπλων ομάδων «θα καταστρέψει τη συμφωνία».

πηγή:in.gr, ΑΠΕ

*** Internet News ***