Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Η απάντηση της Ρωσίας στις πολεμικές ασκήσεις της Σ.Αραβίας και Τουρκίας.
Στις 14-02-15 έξι (6) F-15 της Σαουδικής Αραβίας μετέβησαν στο Α/Δ της KONYA για να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με την τουρκική ΠΑ.  Η ανωτέρω μετακίνηση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί τόσο από τούρκους όσο και από σαουδάραβες αξιωματούχους ότι έχει συμφωνηθεί η μεταστάθμευση τεσσάρων (4) F-15  στο Α/Δ INCIRLIK σε αρχικό στάδιο και εφόσον χρειαστεί η μεταστάθμευση ακόμα τεσσάρων αεροσκαφών του τύπου εντός των επομένων δύο έως τριών (2-3) εβδομάδων.


Το σημαντικό στοιχείο είναι πως τα πληρώματα των αεροσκαφών που θα μετασταθμεύσουν χρειάζονται σε κάθε περίπτωση εξοικείωση με το περιβάλλον κάτι το οποίο καθυστερεί την άμεση επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους. Ωστόσο οι κοινές ασκήσεις με τα τουρκικά F-16 όχι μόνο επιταχύνει τις διαδικασίες μέσω των πτήσεων εθισμού αλλά βοηθάει και στην εξοικείωση μεταξύ των πληρωμάτων των δύο ΠΑ για εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων.

Η Μόσχα ωστόσο δεν παρέμεινε με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με το δόγμα Πούτιν η Ρωσία δεν αντιδρά εν θερμώ (σε αντίθεση με την Τουρκία), αλλά φροντίζει να εξασφαλίζει την «ηθική δικαίωση» από τη διεθνή γνώμη, μέσω της επιθετικής της άμυνας, η οποία σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την προετοιμασία και συλλογή πληροφοριών. Σε αυτό το πλαίσιο το Κρεμλίνο αποφάσισε και μεταστάθμευσε στις 15-02-16 το αεροσκάφος  συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών τύπου ISR Tu-214R.

Φωτογραφίες των δύο Tu214R της ρωσικής ΠΑ. Το αεροσκάφος το οποίο μεταστάθμευσε στην αεροπορική βάση Hmeymin είναι αυτό της φωτογραφίας.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η διαδρομή του Tu-214R δια μέσω των εναέριων χώρων Ιράν και Ιράκ, μαζί με τα στοιχεία του αεροσκάφους.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Ιράν το αεροσκάφος εκτέλεσε δύο κύκλους, περιμένοντας προφανώς την διπλωματική άδεια από τις αρμόδιες ιρανικές αρχές, ενδεικτικό της μυστικότητας της αποστολής του.


Το συγκεκριμένο αεροσκάφος διαθέτει αισθητήρες συλλογής ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών πληροφοριών (ELINT & COMINT), πλάγιες κεραίες RADAR συνθετικής απεικόνισης (SAR)καθώς και ηλεκτροπτικά συστήματα πολλαπλού φάσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροσκάφος σχεδιάστηκε για την παρακολούθηση των αμερικανικών δυνάμεων και κυρίως για τη συμμετοχή της ρωσικής ΠΑ στη συνθήκη «OPEN SKIES» με την οποία παρακολουθείται από όσες χώρες (συνολικά 34) την έχουν υπογράψει η τήρηση έτερων συνθηκών, προκειμένου να ενισχύεται το πλαίσιο μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης στα πλαίσια της OSCE (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας και Συνεργασίας) και άλλων διεθνών οργανισμών.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σοβαρά εξετάζει η Ρωσία τα νέα δεδομένα στην περιοχή θα αναφέρουμε απλά ότι η Μόσχα έχει λίαν προσφάτως αναπτύξει μόλις δύο πλατφόρμες
Tu-214R (και οι δύο πραγματοποιούσαν test flights τον Ιανουάριο του 2015) και η μία θα βρίσκεται στη Συρία. Επίσης διαφαίνεται, για άλλη μια φορά, ο βαθμός στον οποίο οι συμμετέχουσες, στην καταπολέμηση του DAESH, δυνάμεις εξετάζουν σε πραγματικές συνθήκες νέα οπλικά συστήματα.

Η εν λόγω μεταστάθμευση ενός αεροσκάφους σχεδιασμένου ειδικά για τη συνθήκη «OPEN SKIES» έρχεται μετά την άρνηση της Τουρκίας για να δεχτεί πτήση ρωσικού An-30 (για πτήσεις από1 έως 5 Φεβ 2016) στα πλαίσια της εν λόγω συνθήκης, παρά το γεγονός ότι την έχει υπογράψει επειδή θα πετούσε πλησίον των τουρκο-συριακών συνόρων. Το ζήτημα είναι ότι όσες πληροφορίες θα ήθελε το Κρεμλίνο να αποκτήσει από την περιοχή δεν χρειάζεται να συλλεχθούν με πτήσεις εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, αφού το ίδιο μπορεί και θα γίνει από την απέναντι (συριακή) πλευρά. Αυτό είναι και το δόγμα Πούτιν, η παράκαμψη των εμποδίων για την τελική επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού αποφεύγοντας κοστοβόρες διαμάχες και αντιπαραθέσεις.

 

Ειδικός Συνεργάτης
-- Πολυδεύκης --
*** Internet News ***