Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Για εκπαίδευση τα όπλα των Ιρακινών συλληφθέντων στον Έβρο;

15-2-16


Να αναφερθεί πώς η χθεσινή σύλληψη των 3 Ιρακινών με Βρετανικά διαβατήρια έχει δυο χαρακτηριστικά άξια αναφοράς.

1. Διέσχισαν όλη την Ε.Ε. με όλο αυτό τον οπλισμό για να συλληφθούν στην Ελλάδα που όλοι την κατηγορούν για ανοιχτά σύνορα. Αν ήμουν μέλος κυβέρνησης, θα τους είχα κάνει γιογιό με δημόσιες δηλώσεις ενάντια σε κάθε Αυστριακό, Γερμανό και Ολλανδό που κατηγορούν για τα ανοιχτά σύνορα της χώρας.

2. Τα όπλα ήταν, από όσο μαθαίνω, αεροβόλα και 0.22 σε διαμέτρημα. Όπλα εκπαίδευσης, δηλαδή, κατά κύριο λόγο και σίγουρα μειωμένης ικανότητας για χρήση σε μάχη. Το πλήθος τους δείχνει πώς είχαν μάλλον προορισμό εκπαίδευσης. Δύσκολα να έχουν σχέση με DAESH,παρόλα αυτά η διακίνηση τους έγινε παράνομα.


Όπως ανέφερα και χθες, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πώς η Ελλάδα έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε κόμβο διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων, ενώ παράλληλα πολλές φορές τέτοιες συλλήψεις "δίνονται" από κυκλώματα για να περάσουν εμπορεύματα από αλλού. Αυτό φυσικά δεν μειώνει την αξία της σύλληψης. Απλά είναι μια σχετική παρατήρηση.

Να υπενθυμίσω πως 22 όπλα και σχεδόν 240.000 σφαίρες, μετέφεραν οι τρεις που συνελήφθησαν στον Έβρο -δύο βρετανοί υπήκοοι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ένας στους Κήπους- για τους οποίους οι Αρχές αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχε επικαλεστεί το Reuters, πρόκειται για τρεις κούρδους ιρακινής καταγωγής. Ο προορισμός τους είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***