Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Στα μαχαίρια ο ΟΠΕΚ με την βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ


23-2-16

Ενώ στην αρχή την αγνόησε, μετά άρχισε να ανησυχεί γι αυτή και στο τέλος ξεκίνησε πόλεμο τιμών εναντίον της, ο ΟΠΕΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ξέρει πως να συνυπάρξει με τη βιομηχανία πετρελαίου σχιστόλιθου των ΗΠΑ.

“Δεν έχουμε ιδέα πως να συνυπάρξουμε με τη βιομηχανία πετρελαίου σχιστόλιθου των ΗΠΑ”, παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Abdalla Salem El-Badri.

Ο ΟΠΕΚ αυτή τη στιγμή ελέγχει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του πετρελαίου, και δεν χρειάστηκε ποτέ να έρθει αντιμέτωπος με μια αντίπαλη πηγή εφοδιασμού πετρελαίου που μπορεί να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα στις μεταβολές των τιμών όσο οι ΗΠΑ, είπε ο El-Badri.

Το γεγονός αυτό περιπλέκει την ικανότητα της Οργάνωσης να στηρίξει τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.

Εχθές, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εξέδωσε μία έκθεση η οποία έβαλε “ψύλλους στα αυτιά” του ΟΠΕΚ καθώς ανέφερε ότι η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου (LTO) αναμένεται να μειωθεί κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα φέτος και περαιτέρω κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το 2017, πριν ανακάμψει σταδιακά.

«Έως το τέλος των προβλέψεών μας το 2021, η συνολική αμερικανική παραγωγή θα έχει αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε καθαρή βάση συγκριτικά με το 2015», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Συνολικά, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ του 2015 και του 2021, συγκριτικά με αύξηση κατά 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ του 2009 και του 2015, ανέφερε η IEA.

Η έκθεση προβλέπει ότι η παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2021 καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου οδηγούν την επανεξέταση των αναπτυξιακών έργων στις αρχές της περιόδου των προβλέψεων.

«Το Ιράν, που τώρα έχει απαλλαχθεί από τις κυρώσεις, εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης εντός του ΟΠΕΚ κατά την εξαετή περίοδο προβλέψεων. Η υψηλότερη δυναμικότητα, ωστόσο, δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ανακτήσει τη θέση του ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού μετά τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η θέση διατηρείται από το Ιράκ έως το 2021 παρά τη σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας», ανέφερε η IEA.

Ο ΟΠΕΚ ξεκίνησε πόλεμο τιμών εναντίον των παραγωγών του σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων παραγωγών με υψηλό κόστος, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βραζιλίας τον Νοέμβριο του 2014, με το να μην μειώσει την παραγωγή παρά την παγκόσμια υπερπροσφορά. Από τότε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερου του 50%, βουλιάζοντας σε χαμηλό 12 ετών.

Ο El-Badri παραδέχτηκε ότι η στρατηγική αυτή δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμεναν καθώς δεν περίμεναν πως οι τιμές του αργού θα διαμορφώνονταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, η στρατηγική του ΟΠΕΚ άρχισε να αλλάζει σταδιακά την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Πετρελαίου τεσσάρων από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα αποφάσισαν να παγώσουν την παραγωγή του αργού στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δώσουν πνοή στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Κατά τον El-Badri θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις επιπλέον μήνες πριν προχωρήσουν σε νέα αξιολόγηση της στρατηγικής και αποφασιστεί εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

“Είναι το πρώτο βήμα για να δούμε τι έχουμε καταφέρει”, ανέφερε και πρόσθεσε, “Εάν η έκβαση είναι θετική θα λάβουν επιπλέον μέτρα στο μέλλον”. Αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει τι μέτρα θα είναι αυτά.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***