Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Σ.Αραβία, Βουλγαρία και Κατάρ σε ένα παιχνίδι λαθρεμπορίου όπλων.Στοιχεία και ενδείξεις για λαθρεμπόριο όπλων μεταξύ Σ.Αραβίας και Βουλγαρίας


28.2.2016

Σε προηγούμενα άρθρα είχε αναφερθεί η πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή από την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που εν μέρει οδήγησε και στο εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. προς το Ριάντ... σε μία χώρα που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο σε αεροσκάφη
TORNADO και το μεγαλύτερο στόλο σε αεροσκάφη EUROFIGHTER!


Τον Οκτώβριο του 2014 πολλοί φίλοι των αεροσκαφών, στη γείτονα Βουλγαρία, παρατήρησαν με ενθουσιασμό την άφιξη αριθμού Boeing 747 στο διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας. Τα αεροσκάφη αυτά έφεραν το λογότυπο «Saudi Arabia Cargo». Αν απορείτε μέχρι στιγμής, πού βρίσκεται το περίεργο της υπόθεσης, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας έχουν να προσγειωθούν στην Βουλγαρία πάνω από 20 χρόνια!

Σύμφωνα με έρευνα, προέκυψε ότι τον Οκτώβριο του 2014 προσγειώθηκαν δύο πτήσεις, το Νοέμβριο μία, το Δεκέμβριο τέσσερις, ενώ το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το Μάρτιο και Μάιο του 2015. Όλες οι πτήσεις ξεκινούσαν από την Jeddah, παραλάμβαναν φορτίο από το αεροδρόμιο της Σόφιας και προσγειώνονταν στην πόλη Tabuk της Σαουδικής Αραβίας, μόλις 100χλμ από τα σύνορα με την Ιορδανία. Οι πτήσεις αυτές υπολογίζεται ότι μετέφεραν κάθε φορά 60-80 τόνους φορτίου, σε ξύλινα κιβώτια.


                                                Φωτογραφία από προσγείωση Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 04-11-2014

Μετά το Μάιο του 2015 οι πτήσεις της «Saudi Arabia Cargo» σταμάτησαν και τις διαδέχτηκαν πτήσεις της «Etihad Cargo», από το Abu Dhabi, με αεροσκάφη Airbus A330F και Boeing 777F. Συνολικά πέντε φορές από τα μέσα Ιουνίου, έως και τον Αύγουστο του 2015 προσγειώθηκαν πτήσεις της «Etihad Cargo» στη Σόφια, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2015 πτήση της «Etihad Cargo» προσγειώθηκε στο Burgas και αφού παρέλαβε το φορτίο της, απογειώθηκε εκ νέου με προορισμό τη στρατιωτική βάση Al Dafra, που βρίσκεται νοτίως της πρωτεύουσας των Η.Α.Ε.


                                                    Φωτογραφία από προσγείωση Boeing 777F στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 30-06-2015

Οι ενδιάμεσοι

Σ. Αραβία, Βουλγαρία και Η.Α.Ε. αρνούνται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το σκοπό των πτήσεων ή για το φορτίο το οποίο μετέφεραν. Ωστόσο, το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) αποκαλύπτει πως τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και τα Η.Α.Ε. αγοράζουν οπλισμό και πυρομαχικά από τη Βουλγαρία. Μοναδικός προορισμός τόσο μεγάλων φορτίων δε μπορεί να είναι παρά μόνο εμπόλεμες ζώνες και δη η αποστολή υλικού σε ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από Σ. Αραβία και Η.Α.Ε. τόσο σε Συρία, όσο και σε Υεμένη. Ωστόσο, στην ετήσια αναφορά εξαγωγών οπλισμού του 2014 για τις αμυντικές βιομηχανίες της Βουλγαρίας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΑΜ της χώρας, φαίνεται πως η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση όπλων και πυρομαχικών, προς αυτές τις χώρες, αξίας 85.000.000 €, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 είχε παραδοθεί στρατιωτικό υλικό αξίας 29.000.000€. Δεδομένου ότι, τόσο τα Η.Α.Ε., όσο και η Σαουδική Αραβία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό δυτικής τεχνολογίας, είναι πολύ απίθανο αυτός ο εξοπλισμός να προορίζεται για τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.                                                     Ετήσια αναφορά του ΥΠΑΜ Βουλγαρίας με τις εξαγωγές οπλισμού.
                                                Στις τελευταίες σελίδες φαίνονται οι πωλήσεις προς τη Μέση Ανατολή.

Ο Θάνατός τους η ζωή μας

Τα έσοδα για την αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας, η οποία σύμφωνα με το BIRN προμηθεύει οπλισμό τις φιλο-σαουδικές ομάδες Συρίας και Υεμένης, συντηρούν 110.000 θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που 300.000-450.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, λόγω του πολέμου. Την ίδια στιγμή και το επίσημο κράτος της Βουλγαρίας αδειάζει από τα τεράστια αποθέματα φορητού οπλισμού που διατηρούσε το κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης.

Φυσικά κερδισμένοι είναι και οι διάφοροι μεσάζοντες και κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εγκρίνουν την προμήθεια όπλων, μέσω ύποπτων ή και παράνομων δικτύων διακίνησης. Χαρακτηριστικά, ένα φορτίο αξίας 10.000.000 € δύναται να φτάσει σε τελική αξία τα 35.000.000 €, υπεραξία που οφείλεται στις μίζες που δίνονται σε κρατικούς λειτουργούς... και στη Βουλγαρία όσοι γνωρίζουν τα πράγματα επιβεβαιώνουν ότι οι κρατικοί λειτουργοί λαδώνονται περισσότερο και από δίχρονο κινητήρα.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, η παραγωγή στρατιωτικού υλικού στη Βουλγαρία έπεσε σε δραματικά επίπεδα, με το 2006 να περιορίζεται σε μόλις 111.000.000 €. Ωστόσο, από το 2010 σημειώνεται σημαντική αύξηση και το 2014 έφτασαν τα 403.000.000 €. Δηλαδή η ανάπτυξη ήρθε, σχεδόν ταυτόχρονα με την αραβική άνοιξη!


Στον πόλεμο το εμπόριο ανθεί

Σύμφωνα με τον Ben Moores, αρθρογράφο του έγκριτου περιοδικού αμυντικών θεμάτων IHS Janes, ο εξοπλισμός που αγοράζεται από τη Σαουδική Αραβία, πιθανώς καταλήγει σε Συρία, Υεμένη και Ιράκ, ενώ σύμφωνα με το BIRN, το φορτίο που μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Tabuk μεταφέρθηκε σε κέντρο διανομής στην Ιορδανία, μέσω φορτηγών οχημάτων. Το κέντρο αυτό εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς της νότιας επικράτειας της Συρίας.

Κάτι τέτοιο δε θα ήταν περίεργο να συμβαίνει, αφού η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει τέτοιες προμήθειες όπλων από κέντρα διανομής της Ιορδανίας και το 2013-14, αυτή τη φορά μέσω οπλισμού από την Κροατία, ο οποίος ήταν αδήλωτο πλεόνασμα, από την εποχή του πολέμου του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Κατά τον ίδιο τρόπο και τότε, ο οπλισμός μεταφερόταν μέσω αεροσκαφών Ilyushin 76 της Jordan International Air Cargo από το αεροδρόμιο Pleso στο Ζάγκρεμπ, στις 14 και 23 Δεκ. 2013, στις 6 Ιαν. και 18 Φεβ. του 2014, διακινούμενος και αυτός μέσω κέντρου διανομής στην Ιορδανία...

                                   Άρθρο της NYT, όπου αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για τη διακίνηση όπλων από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Συρία.

                                                         Αριστερά το αντιαρματικό Μ79 Osa και δεξιά το αντιαρματικό 82mm Μ60.
                                                            Και τα δύο όπλα είναι γιουγκοσλαβικής κατασκευής, ενώ οι φωτογραφίες
                                                                προέρχονται από μέρος οπτικού υλικού με όπλα, που εγκατέλειψαν
                                                                         αντικαθεστωτικοί κατά τις επιθέσεις του καθεστώτος
Assad

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al Dzhubeyr έδωσε συνέντευξη στο
BBC, όπου παραδέχτηκε ότι η Σαουδική Αραβία εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία «προκειμένου να ισορροπήσει την ροή οπλισμού από την Τεχεράνη προς τον Assad»

Όσο για τα Η.Α.Ε. υπάρχουν επίσημα έγγραφα από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Βουλγαρία που αναφέρουν την αγορά χιλιάδων πυρομαχικών, και τόνων ελαφρού οπλισμού, εκτοξευτών, όλμων και πολυβόλων από τη Βουλγαρία για λογαριασμό της σουνιτικής κυβέρνησης της Υεμένης...


Όπου υπάρχει όπλο υπάρχει και ο Θείος Σαμ

Οι ΗΠΑ, επίσης αγόρασαν οπλισμό αξίας 500 εκ. $ από τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση της Συρίας. Η διακίνηση, σε αυτή την περίπτωση, δε γίνεται απευθείας από την επίσημη κυβέρνηση, αλλά μέσω υπερεργολάβων-εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Purple Shovel LLC.

Purple Shovel LLC: άλλη μία αμαρτωλή εταιρεία

Η Purple Shovel είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 στο Delaware των ΗΠΑ από τον Benjamin Worrell. Ίσως το όνομα του κυρίου να μην είναι τόσο σημαντικό όσο το γεγονός ότι από το 1993 έως το 2001 εργαζόταν στην στρατιωτική αντικατασκοπεία των ΗΠΑ.


Η εταιρεία του δεν ξεπερνούσε σε κύκλο εργασιών τα 2 εκ.$, ωστόσο κατάφερε το 2014 να κερδίσει συμβόλαιο αξίας 50εκ. $ από την Κεντρική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM). Το πρόβλημα ήταν πως ο εξοπλισμός που απαιτείτο να αποκτηθεί ήταν αρκετά μεγάλος όπως φαίνεται παρακάτω:


Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλοί για άμεση παράδοση, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη όλη η υφήλιος φλεγόταν από συρράξεις και η γραμμή παραγωγής στη Βουλγαρία είχε φτάσει τα όριά της. Αυτό οδήγησε στην αγορά παλαιού εξοπλισμού κατασκευής 1984 ο οποίος δεν είχε πιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η χρήση του.

Ένα δυστύχημα – απόδειξη

Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείτο από contractors, δηλαδή πρώην στρατιωτικούς «ειδικούς συμβούλους» προκειμένου να εκπαιδευτούν στη χρήση του και εν συνεχεία να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς. Μία μέρα στο πεδίο βολής της βουλγαρικής πόλης Anevo ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη... ένα RPG είχε εκπυρσοκροτήσει και είχε τραυματίσει δύο Αμερικάνους και δύο Βούλγαρους ενώ οδήγησε στο θάνατο τον 41 ετών Francis Norwillo, πρώην στρατιωτικό των Navy Seals και μέλος της εταιρείας SkyBridge Tactical, η οποία ήταν ανάδοχος μέρους του συμβολαίου της Purple Shovel LLC (στο κομμάτι της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών).

Όταν υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχει εμπάργκο

Η Purple Shovel LLC προχώρησε, κατόπιν αδειοδότησης των ΗΠΑ, και σε αγορά αντιαρματικών πυραύλων από τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι «φαινομενικά» η χώρα τελεί υπό τις κυρώσεις του ΟΗΕ, για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αγορά αυτή ανερχόταν σε 700 αντιαρματικούς πυραύλους StugnaP που εξοπλίζουν το αντιαρματικό σύστημα Konkurs το οποίο κατασκευάζεται στην Ουκρανία. Το ανωτέρω επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο τύπου των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Lt. Cmdr. Matthew Allen.

Είτε παλιάς κατασκευής, είτε καινούριας, είτε από αποθέματα οπλισμών ενόπλων δυνάμεων παλαιότερων συρράξεων, είτε από πολεμικές βιομηχανίες, είτε από νατοϊκές χώρες, είτε από χώρες υπό κυρώσεις διακίνησης όπλων, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ανατολική Ευρώπη είναι ένα σούπερ μάρκετ στρατιωτικού υλικού για τη Μέση Ανατολή και μία καλοστημένη επιχείρηση, υπό την αιγίδα των σουνιτικών Η.Α.Ε., Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και της συμμάχου Η.Π.Α. Η διαφορά ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι τα όπλα που εξοπλίζουν τη Συρία, είναι και τα ίδια όπλα που διώχνουν εκατομμύρια κόσμου από τις εστίες του. Αυτός ο κόσμος δεν κινείται ούτε προς Η.Α.Ε., ούτε προς Κατάρ, ούτε προς Σαουδική Αραβία, ούτε προς Η.Π.Α... κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από την οποία ήρθαν τα όπλα, δηλαδή προς τις ίδιες χώρες που θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους, για να μην τους αγγίξει η μετανάστευση που προκάλεσαν τα όπλα τους.


---- Πολυδεύκης ----
Ειδικός Συνεργάτης


1 comments:

To captagon επίσης το ναρκωτικό των μαχητών του χαλιφάτου παράγεται στην Βουλγαρία. Συγχαρητήρια για την δουλειά σας.

*** Internet News ***