Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Ερντογάν κατά πάντων


24-2-16


Σύσσωμοι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ιράν, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη συμπεριφέρονται ανέντιμα και επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν περαιτέρω τα συμφέροντά τους στη Συρία, λέει ο Ερντογάν σε νέο «κατηγορώ» κατά πάντων με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός -διαδικασία από την οποία απαιτεί να εξαιρεθεί η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Κατά τον Ερντογάν, η εκεχειρία -που συμφωνήθηκε από Ρωσία και ΗΠΑ- δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο από το να ευνοήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη δυστυχώς δεν καταφέραν να σταθούν στο ύψος τους να τιμήσουν την ανθρωπότητα» είπε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Αντίθετα, όλες αυτές οι χώρες, εξαιτίας των δικών τους υπολογισμών, έχουν επιτρέψει άμεσα ή έμμεσα να σκοτωθούν σχεδόν μισό εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο.

Ωστόσο, η συριακή αντιπολίτευση -με τη στήριξη Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας- επιφυλάσσεται, εκφράζοντας φόβους ότι το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία θα συνεχίσουν τα πλήγματα εναντίον τους με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας -δεδομένου ότι από την παύση πυρός εξαιρούνται οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου Αλ-Νόσρα.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε μιλώντας την Τετάρτη ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας της Συρίας (PYD) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πρέπει να εξαιρεθούν από το όλο πλαίσιο της εκεχειρίας, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Όλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι οι PYD και YPG είναι παρακλάδια του PKK. Θα πρέπει αυτή η οργάνωση να πυροδοτήσει βόμβα και κάπου αλλού εκτός της Άγκυρας ώστε να αναγνωριστεί ως παρακλάδι του PKK;» ανέφερε σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη της Hurriyet.

Χαρακτήρισε επίσης «μέγα ψέμα» την αντίληψη ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας YPG υποστηρίζονται γιατί ακριβώς γιατί μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Η στήριξη των ΗΠΑ στην YPG έχει πυροδοτήσει την οργή της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να επιτίθεται κατ' επανάληψη κατά των ΗΠΑ έχοντας δηλώσει πος πρέπει να «να διαλέξουν εάν είναι μαζί μας ή με τους τρομοκράτες».

Εικοσι τέσσερις ώρες μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας και στρατιωτικού προσωπικού στην Άγκυρα που προκάλεσε το θάνατο 29 ατόμων, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δράστης ήταν Κούρδος της Συρίας και «οπωσδήποτε» μέλος των YPG, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε ότι ουδεμία αμφιβολία έχει για την «πίστη» του στις πολιτοφυλακές.

Οι έλεγχοι DNA αποκάλυψαν ωστόσο ότι ο βομβιστής ήταν ο γεννημένος στην Τουρκία Αμπντουλμπακί Σόμερ, ο οποίος εισήλθε στη χώρα με πλαστή συριακή ταυτότητα.

Εν τω μεταξύ, τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), μικρότερη εκτός νόμου οργάνωση που αποτελεί παρακλάδι του PKK, ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση.

Κατά την ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν έδωσε επίσης συνέχεια στη σύγκρουση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο μετά το επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου του 2015.


πηγή:in.gr 

*** Internet News ***