Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Μέρκελ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο


10-2-16Με... αστεία προσπάθησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγεκλα Μέρκελ να αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα που προκλήθηκε μετά την πρόταση της Τουρκίας και της Γερμανίας για εμπλοκή τουΝΑΤΟ στο Αιγαίο από την Αθήνα, μια πρόταση που όλα δείχνουν ότι δέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ χωρίς να έχει ενημερώσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην επιστροφή από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και είχε άγνοια για το σχέδιο των Ερντογάν - Νταβούτογλου και της Μέρκελ. Ωστόσο, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέρκελ και ο διάλογος που είχαν οι δύο ηγέτες είναι αποκαλυπτικός.

«Εντάξει, Άνγκελα, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν τουρκικές απαιτήσεις ή ζητήματα που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και δεν θα τεθούν θέματα εθνικής κυριαρχίας», ήταν η κατάληξη του τηλεφωνήματος, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πριν κλείσει το τηλέφωνο θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα και φέρεται να είπε αστειευόμενη στον πρωθυπουργό: «Τι να σου πω Αλέξη. Ο διάβολος κρύβεται πάντα τις λεπτομέρειες». Η κα Μέρκελ προσπάθησε έτσι να καθησυχάσει τον Αλέξη Τσίπρα για μια συμφωνία που κλείστηκε τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο με την Τουρκία και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η αλήθεια βέβαια, παρά τα αστειάκια, είναι ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν η τελική πρόταση έχει να κάνει με ένα κυνήγι των διακινητών στα παράλια της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη. Ωστόσο απομένει να φανεί ποια θα είναι η τελική πρόταση και τι αξιώσεις θα εγείρει η Τουρκία.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***