Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Νέα νίκη των μετριοπαθών σε βάρος των συντηρητικών στο Ιράν.


29-2-16Νέο πλήγμα στις δυνάμεις των συντηρητικών και των σκληροπυρηνικών κατάφεραν στο Ιράν οι μετριοπαθείς σύμμαχοι του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Ρουχανί και οι σύμμαχοί του κέρδισαν 15 από τις 16 έδρες που αναλογούν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη στην 88μελή Συνέλευση των Ειδικών, το σώμα που θα εκλέξει τον νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας σε περίπτωση που ο 76χρονος και ασθενής Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι φύγει από τη ζωή μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Έως τώρα δεν υπάρχουν τελικές πληροφορίες για τη σύνθεση της Συνέλευσης των Ειδικών, όμως οι μετριοπαθείς δυνάμεις κατόρθωσαν να αφήσουν εκτός του σώματος δύο από τους επιφανέστερους υποψήφιους των συντηρητικών, τον απερχόμενο επικεφαλής της Συνέλευσης, Αγιατολάχ Μοχάμεντ Γιαζντί, και τον Αγιατολάχ Μοχάμεντ Ταγκί Μεσμπάχ Γιαζντί, ο οποίος θεωρείται ως μέντορας του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.


Ο μόνος σκληρός συντηρητικός που κατόρθωσε να καταλάβει μία από τις 16 έδρες που αναλογούν στην πρωτεύουσα είναι ο Αχμάντ Τζανάτι, ο οποίος κατέλαβε την τελευταία θέση.

Οι μετριοπαθείς υποψήφιοι φαίνεται να έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος και στις παράλληλες κάλπες για την εκλογή της κάτω Βουλής (Majlis), κερδίζοντας και τις 30 έδρες που αναλογούν στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, στις επαρχίες οι συντηρητικοί φαίνεται ότι πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι 290 έδρες της Majlis μπορεί να είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε βουλευτές που υποστηρίζουν άνοιγμα του Ιράν στην παγκόσμια αγορά και τη διεθνή κοινότητα και σε βουλευτές που τάσσονται υπέρ μίας σκληρής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Δύση.


Πηγή:skai.gr

*** Internet News ***