Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Η Αλβανία ως ορμητήριο Μουτζαχεντίν στα Βαλκάνια με οργανωμένο σχέδιο.


15-2-16


Σε συνέχεια του άρθρου περί της επίσκεψης Κέρι στην Αλβανία και την αναφορά για "φιλοξενία" 1000 μαχητών Μουτζαχεντίν, οι πληροφορίες που μας έρχονται είναι οι εξής:

Χθές προέκυψε από τον τηλεοπτικό σταθμό ZERI I AMERIKES των Τιράνων ότι, οι 1000 Μουτζαχεντίν που θέλει η Ουάσιγκτον να μεταφερθούν στην περιοχή μας, ανήκουν στην «Λαϊκή Οργάνωση Μουτζαχεντίν».

Η οργάνωση αυτή αποτελείται από μουτζαχεντίν αλλά και ιρανούς που προσχώρησαν σε αυτή και πολέμησαν στο πλευρό του Σαντάμ Χουσεΐν στον πόλεμο Ιράκ- Ιράν. Οι εν λόγω συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το 2013, όταν με παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον η τότε αλβανική κυβέρνηση δέχτηκε τη φιλοξενία 200 περίπου μουτζαχεντίν. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν μεταβεί για φιλοξενία στην Αλβανία περίπου 400 μουτζαχεντίν.


Οι αρχικοί φόβοι – ενστάσεις των Τιράνων για να φιλοξενήσουν τους μουτζαχεντίν αφορούσαν τις πιθανότητες χρήσης της βάσης που θα δημιουργούσαν ως βάσης στρατιωτικής εκπαίδευσης εξτρεμιστικών στοιχείων και σχεδιασμού στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράν.

Η Αλβανία φαίνεται να έχει επιλεγεί για την φιλοξενία των Μουτζαχεντίν επειδή βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε., γι’αυτό και είναι πιο δύσκολος ο έλεγχός της από τη Διεθνή Κοινότητα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλές σχέσεις των Τιράνων με το σουνιτικό κόσμο έχουν επισφραγιστεί στο παρελθόν με το χτίσιμο του Α/Δ Sheikh Zayed από τα Η.Α.Ε. στην πόλη Kukes το οποίο εγκαινιάστηκε στις 28-01-10 και κόστισε 22.000.000$, για τη στήριξη του Κοσόβου από τα Η.Α.Ε. μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας.


Ειδικός Συνεργάτης
-- Πολυδεύκης -- για το Geopolitics.gr


*** Internet News ***