Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Συγκρούσεις στη Συρία μερικές ώρες πριν την παύση πυρός


26-2-16


Εν όψει της εφαρμογής της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας για παύση εχθροπραξιών στη Συρία, πλην των επιχειρήσεων εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, οι συγκρούσεις και οι επιδρομές μαίνονται στις εμπόλεμες περιοχές. Οργανώσεις ακτιβιστών μιλούν για πλήγματα σε θέσεις αντικαιεστωτικών στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτα, όμως η Μόσχα αρνείται ότι οι ρωσικές επιδρομές διευρύνονται πέραν των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές, αλλά και βομβαρδισμούς πυροβολικού κατά στόχων στην πόλη Ντούμα, στην περιοχή της ανατολικής Γκούτα που ελέγχεται από τους αντάρτες, κοντά στη Δαμασκό.

Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην παραπάνω περιοχή, γράφουν σε αναρτήσεις τους στο Twitter για επιβεβαιωμένες απώλειες μεταξύ των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν ακριβή αριθμό.

Δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία με αξιωματικούς του συριακού στρατού, προκειμένου να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Ρωσία: Συνεχίζουμε επιδρομές μόνο εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων


Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, απορρίπτοντας όμως επιδρομές με στόχο προπύργια αντικαθεστωτικών.

«Βεβαίως, η ρωσική αεροπορία συνεχίζει την επιχείρησή της στη Συρία. Υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού και στοχεύει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, η επιχείρησή μας δεν θα σταματήσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα από τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι αναφορές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα εναντίον προπυργίων ανταρτών «δεν στηρίζονται σε κανένα δεδομένο».

«Ξέρουμε ότι το Παρατηρητήριο έχει ήδη δώσει επανειλημμένα πληροφορίες που, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν και δεν στηρίζονταν σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παύση πυρός τα μεσάνυχτα

Η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας αναμένεται τα μεσάνυχτα. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο σχέδιο. Η μεγαλύτερη συμμαχία της αντιπολίτευσης που έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τους όρους εφαρμογής του σχεδίου, αποδέχτηκε τελικά την κατάπαυση του πυρός για δύο εβδομάδες, προκειμένου να δοκιμαστούν πρακτικά οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Δαμασκός από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να πλήττει στόχους των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο αλ-Νόσρα (που διατηρεί δεσμούς με την αλ-Κάιντα), οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη συμφωνία εκεχειρίας.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στοχοποιεί αντάρτες, με τη δικαιολογία ότι είναι τζιχαντιστές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτύχει αν ξένες χώρες εφοδιάσουν τους αντάρτες με όπλα ή οι αντάρτες χρησιμοποιήσουν την κατάπαυση του πυρός για να επαναξοπλιστούν.

Η ανατολική Γκούτα αποτελεί συνήθως στόχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και των συμμάχων τους, καθώς είναι το προπύργιο της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ η οποία εκπροσωπείται στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Από την περιοχή αυτή, εξαπολύονται επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Δαμασκού.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης πυρά πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων και αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στην επαρχία Χάμα, αλλά και βομβαρδισμούς πυροβολικού στην επαρχία Χομς. Στο μεταξύ, αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται από τα ξημερώματα, στη βορειοδυτική επαρχία Λαττάκεια, καθώς ο συριακός στρατός με την υποστήριξη των συμμάχων του, προσπαθεί ν' ανακαταλάβει όσο το δυνατό μεγαλύτερες περιοχές, στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι «υπάρχουν αρκετές πτυχές της που προκαλούν επιφυλάξεις».


Στο μεταξύ, ο
ι διεθνείς ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη, σύμφωνα με ρωσικές διαρροές.
«Οι διαπραγματεύσεις προγραμματίζονται αρχικά για τις 7 Μαρτίου στη Γενεύη» δήλωσε ρώσος διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συνολικός αριθμός των σύρων προσφύγων στον κόσμο εκτιμάται σε 4,6 εκατομμύρια.

Για την επανέναρξη των έμμεσων συνομιιών καθεστώτος και αντιπολίτευσης στη Γενεύη, που είχαν διακοπεί λίγο μετά την έναρξή τους, θεωρείτο απαραίτητη παύση εχθροπραξιών.


Πηγή:in.gr, ΑΠΕ

*** Internet News ***