Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Τους μεταρρυθμιστές δείχνουν μπροστά τα πρώτα αποτελέσματα στο Ιράν

27-2-16


Ισχυρό ρεύμα του στρατοπέδου των μεταρρυθμιστών δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν, τις πρώτες μετά την ιστορική συμφωνία με τους «Έξι» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Επιπλέον, ο ίδιος ο πρόεδρος Ροχανί και ο στενός του συνεργάτης Ραφσαντζανί εμφανίζονται να προπορεύονται και στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων, η οποία επιλέγει τον Αγιατολάχ.

Η καταμέτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όμως το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου πως τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της λίστας των μεταρρυθμιστών έναντι των σκληροπυρηνικών.

Όπως κι αν διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνει το Reuters, φαίνεται ότι οι μεταρρυθμιστές ενισχύουν την παρουσία τους στα όργανα λήψης αποφάσεων στην Τεχεράνη. Εάν επιβεβαιωθεί η ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, το Κοινοβούλιο θα είναι πιο «συνεργάσιμο» απέναντι στον πρόεδρο Ροχανί.

Λίγο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, ο Ραφσαντζανί εμφανίστηκε να διεκδικεί ανοικτά τη νίκη, λέγοντας πως «ο ανταγωνισμός τελείωσε και η φάση της ενότητας και συνεργασίας έφτασε». «Ο καιρός μετά τις εκλογές είναι καιρός για σκληρή δουλειά να χτίσουμε αυτή τη χώρα».

Ειδικά η επικράτηση στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων μπορεί να αποδειχθεί καίρια: Βασικό έργο του 88μελούς Σώματος είναι ο διορισμός του Αγιατολάχ. Η Συνέλευση έχει θητεία οκτώ χρόνια ενώ ο νυν Αγιατολάχ είναι 76 ετών.

Πηγή:in.gr, AΠΕ 

*** Internet News ***