Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Περιοδικό τρομοκρατών που στρατολογεί νέα μέλη με δεξιότητες για το DAESH


18.2.2016Το Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά στο twitter και στο telegram η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Kybernetiq. Και αν και πολλοί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι πρόκειται για κάποιο κοινό περιοδικό, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα ηλεκτρονικό έντυπο του DAESH, με το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση αναζητεί νέα μέλη για την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων. 

Κύριο θέμα του περιοδικού είναι οδηγίες προς ναυτιλομένους (ή νέους τρομοκράτες), ώστε να γνωρίσουν τις μεθόδους αποφυγής ανίχνευσης από τις αρχές, αλλά και μεθόδους hacking. Το περιοδικό εκδόθηκε στη γερμανική γλώσσα, ωστόσο καλούνται οι αναγνώστες του να το μεταφράσουν και σε άλλες γλώσσες, έτσι ώστε να εξαπλωθεί η γνώση παντού.

Τζιχαντιστές με «άσπρα χέρια»

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός τόσο της επιλογής της γερμανικής γλώσσας, όσο και των χαρακτηριστικών της φωτογραφίας εξωφύλλου. Μπορείτε να παρατηρείσετε ότι πέραν του μαύρου φόντου τίποτα δε θυμίζει εξτρεμιστικό ισλαμιστικό περιοδικό. Ακόμα και το χρώμα του δέρματος ή και τα γάντια που χρησιμοποιούνται συνάδουν με την βορειοευρωπαϊκή κοινωνία και κουλτούρα. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για την καλύτερη προώθηση του περιοδικού, κυρίως στην Β. Ευρώπη. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι η γλώσσα δεν είναι η πλέον διάσημη για μία τέτοια παγκόσμια προώθηση. Αντιθέτως η αγγλική, που άλλωστε είναι πιο συμβατή με τεχνολογικά περιοδικά υπολογιστών, επομένως και με την κοινωνία των hackers, θα επιτύγχανε πολύ περισσότερο αυτό το στόχο. Βάσει του συνδυασμού των δύο γεγονότων γίνεται κατανοητό πως η γλώσσα γραφής (γερμανική) υποδηλώνει, έστω και για λόγους προπαγάνδας, ότι οι τζιχαντιστές ζουν και δραστηριοποιούνται ακόμα στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, εκεί που ζει και αναπνέει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, στο σημείο που μία επιτυχής κυβερνοεπίθεση μπορεί να προκαλέσει σεισμό.

Οι χώροι της στρατολόγησης

Ο χώρος στον οποίο αναζητούνται οι κυβερνοτρομοκράτες είναι οι αποκαλούμενες ομάδες του hactivism ή αλλιώς κυβερνοακτιβισμού. Μία τέτοια ομάδα ήταν και η TeaMpOisoN η οποία είχε επιτεθεί σε σελίδες του facebook, του ΟΗΕ, της NASA και του NATO, μέχρι τη σύλληψη δύο εκ των ιδρυτικών μελών της. Ο ένας εξ αυτών με το παρατσούκλι TriCk έμελε να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόσωπο για τα παγκόσμια δρώμενα.

«Ο μοναχικός κυβερνο-λύκος»

Ο TriCk ήταν βρετανός πολίτης πακιστανικής καταγωγής, κατά κόσμον Junaid Hussain ή Abu Hussain al-Britani όπως έγινε γνωστός στις τάξεις του DAESH. Ήταν ο πιο σημαντικός  black hat hacker που διέθετε η εξτρεμιστική οργάνωση στις τάξεις της, Οι ικανότητές του ήταν τόσο σημαντικές ώστε να θεωρείται, μέχρι την εκτέλεσή του, ως ο υπ’ αριθμόν 3 στη λίστα με τους σημαντικότερους καταζητούμενους τρομοκράτες για τις ΗΠΑ. Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η προπαγάνδα και ο ηλεκτρονικός συντονισμός των επιχειρήσεων του DAESH σε απομακρυσμένες περιοχές (Επίθεση στο Curtis Culwell Center του Texas 3-5-15, επίθεση στο Île-de-France ή αλλιώς γνωστή ως επίθεση στο Charlie Hebdo 7-1-15) ενώ θεωρείται κατά πολλούς ο υπεύθυνος της δημιουργίας και εμφάνισης των «μοναχικών λύκων». Τον Αύγουστο του 2015 οπλισμένο UAV στοχοποίησε και εκτέλεσε τον Hussain σε σταθμό ελέγχου της RAQQAH έπειτα από παγίδευση ιστοσελίδας η οποία εξέθεσε την ακριβή του θέση. Από εκείνη τη στιγμή η δύναμη των εξτρεμιστών στο χώρο του κυβερνοπολέμου μειώθηκε αισθητά και προφανώς η αναζήτηση του αντικαταστάτη του μέχρι και σήμερα δείχνει τη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός αξιόλογου προγραμματιστή ακόμα και για μία εξτρεμιστική οργάνωση

--- Πολυδεύκης ---
Ειδικός Συνεργάτης για το Geopolitics


*** Internet News ***