Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Άρθρο Πρόκληση: Die Welt:Η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία με βάση έρευνα Ρίχτερ

16-2-16
Ρεπορτάζ:Γιώργος Σαχίνης

Όσοι πίστεψαν ότι η υπόθεση Ρίχτερ , που τόσο ταλάνισε την Κρήτη, ήταν απλά μία υπόθεση ακαδημαϊκής ελευθερίας που κακώς έφτασε στα δικαστήρια, μάλλον θα πρέπει πολύ σύντομα να αναθεωρήσουν την άποψη τους. Ως φαίνεται το επίμαχο βιβλίο του Χάινς Ρίχτερ για την Μάχη της Κρήτης και η αρνητική του οπτική για την αντίσταση των Κρητικών (σ.σ. την χαρακτήρισε «βρώμικη» ) έναντι των «ευγενών αλεξιπτωτιστών» της Βέρμαχτ που κατά τον Ρίχτερ υποχρέωσε τους τελευταίους σε σκληρά αντίποινα (!), είναι μόνο η αρχή.


Σε χθεσινό κύριο άρθρο με ημερομηνία 15-02-2016 , μίας από τις «βαριές» Γερμανικές εφημερίδες, της περίφημης «Die Welt» , ο συντάκτης επανέρχεται στις ελληνικές διεκδικήσεις από τη Γερμανία από το διάστημα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Ούτε λίγο , ούτε πολύ δεν είναι η Αθήνα που θα πρέπει να απαιτεί επανορθώσεις από την Γερμανία, αλλά υπό προϋποθέσεις θα πρέπει να ισχύει το ακριβώς αντίθετο(!).

Μάλιστα στο άρθρο γίνεται ευθέως αναφορά , ότι η εκτίμηση της εφημερίδας εδράζεται σε 10σέλιδο άρθρο, ανάλυση του Χάινς Ρίχτερ που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό THETIS (Themata Ellinika Technis kai Istorias) που εκδίδει ο Ρίχτερ μαζί με τον Reinhard Stupperich(Universität Heidelberg).Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τη φωτογραφία που βλέπετε, «με μια έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ η Αθήνα αιτιολογεί απαιτήσεις δισεκατομμυρίων απέναντι στη Γερμανία.

Ωστόσο, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο», σημειώνει η εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «διαφαίνεται ότι -καθαρά βάσει υπολογισμών- ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα -ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό- να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα) στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου, τα παραπάνω συμπεράσματα «είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης γερμανικών εγγράφων, κυρίως μιας έκθεσης της Τράπεζας του Ράιχ που διατηρείται στο αρχείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τον ιστορικό από το Μανχάιμ, Χάιντς Α. Ρίχτερ».Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ειδικός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας επιστήμονας δηλώνει έκπληκτος για τις, κατά τη γνώμη του, εκ βάθρων λανθασμένες απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία σε αυτό το ζήτημα.

Δείτε αυτούσιο το σχετικό άρθρο από την «Die Welt»

1 comments:

Τελικά η ναζιστική Γερμανία ποτέ δεν πέθανε και πάντα θα έχει να επιστρατεύει κάποιον υπουργό Προπαγάνδας, όπως τότε, τον Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς (Paul Joseph Goebbels).
Ο Ρίχτερ έφτιαξε την "έρευνά" του. Πόσο τους τσούζει αυτό που έπαθαν στη Κρήτη. Δεν το έχουν ξεπεράσει ακόμα. Ο κατακαημένος ο Student πέθανε με αυτό τον καημό.
Το μόνο που μπορούμε να τους δώσουμε είναι μερικά τόπια πορτοκαλί μεταξωτό ύφασμα, να έχουν να θυμούνται...

*** Internet News ***