Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Γαλλία: Νέα απόπειρα ρυμούλκησης του Modern Express

1-2-16Η τελευταία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου Modern Express, που βρίσκεται εδώ και επτά ημέρες ακυβέρνητο και έχοντας πάρει μεγάλη κλίση στον Κόλπο της Γασκώνης, ανοικτά των γαλλικών ακτών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

"Έναρξη επιχείρησης προσπάθειας ρυμούλκησης. 4 ειδικοί του SMIT Salvage βρίσκονται επί του πλοίου", ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η Λιμενική Αρχή του Ατλαντικού, διευκρινίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την επιχείρηση.

Η SMIT Salvage είναι ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στη διάσωση πλοίων. Το φορτηγό πλοίο Modern Express, μήκους 164 μέτρων, που μεταφέρει 3.600 τόνους ξύλου και μηχανήματα, βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις ακτές.

Το υπό παναμαϊκή σημαία πλοίο, προερχόταν από τη Γκαμπόν και είχε προορισμό το λιμάνι της Χάβρης, όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από το βορειο-δυτικό άκρο της Ισπανίας έχοντας πάρει κλίση εξαιτίας μετατόπισης φορτίου.

Σε περίπτωση αποτυχίας της σημερινής επιχείρησης, το πλοίο θα βυθισθεί και θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Οι λιμενικές αρχές θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει εκτεταμένη ρύπανση, διότι δεν μεταφέρει παρά 300 τόνους ντίζελ κίνησης.
Υπενθυμίζουμε πως το πλοίο είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα 22 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ελικόπτερο την περασμένη Τρίτη όταν βλάβη έφερε το πλοίο, μήκους 164 μέτρων, σε επικίνδυνη κλίση 40 με 50 μοιρών. Έχουν γίνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες από τα συνεργεία να συνδέσουν σκοινί ρυμούλκησης στο πλοίο, με την τελευταία να ναυαγεί την Κυριακή εξαιτίας του καιρού.

Ειδική ομάδα διάσωσης από την Ολλανδία είχε καταφέρει αρχικά να δέσει σκοινί ρυμούλκησης, το οποίο όμως έσπασε λόγω της θαλασσοταραχής.


Πηγή:ΑΠΕ, real.gr, in.gr 

*** Internet News ***