Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Αναφορά Δελτίου Θεμάτων Ασφαλείας --- 17.3.2016

http://3.bp.blogspot.com/-frlSDrdyV-o/VbiAHzd_vLI/AAAAAAAACR4/LvOvlihdCJ0/s1600/unclassified.jpg

 Αναφορά Δελτίου Θεμάτων Ασφαλείας --- 17.3.2016

Ένα κρέσεντο τρομοκρατικών δράσεων έχουν προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη και την Τουρκία που ζητούν να αυξηθεί ο βαθμός επιφυλακής και επαγρύπνησης.

Ειδικά για την περίπτωση της Τουρκίας , οι πληροφορίες της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών για επικείμενο χτύπημα με πιθανό στόχο κάποιο κτίριο Γερμανικών συμφερόντων, οδήγησε σε κλείσιμο της πρεσβείας και εκπαιδευτικού ιδρύματος ενώ παράλληλα εκδόθηκε οδηγία άμεσης αποχώρησης όσων πολιτών δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στη γείτονα χώρα. Την προηγούμενη επίθεση στην Άγκυρα με 37 νεκρούς , σύμφωνα πάντα με τα εκεί ΜΜΕ, ανέλαβε η Κουρδική οργάνωση ΤΑΚ που επιχειρεί στα σύνορα με Συρία.

Την ίδια στιγμή σε Βέλγιο και Γαλλία διεξάγεται ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό εδώ και μέρες, καθώς  το επεισόδιο της Βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με μαχητές της τζιχάντ (όπως αποδείχτηκε αργότερα) έχει οδηγήσει στον εντοπισμό ιχνών πυρήνα που μετείχε στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Με βίντεο  μέλη του DAESH, όπως ήταν αναμενόμενο , πανηγυρίζουν την αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή της Συρίας ενώ απειλούν πώς θα αρχίσουν μια καταγιστική επίθεση με "βόμβες στο όνομα του Αλλάχ" για να ισοπεδώσουν την Μόσχα. Η FSB έχει ήδη ανακοινώσει μια κλιμάκωση μέτρων προστασίας χωρίς, όμως, άλλες πληροφορίες.

Επιθέσεις από al-Qaeda και Boko-Haram έγιναν στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στο Καμερούν αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση υπήρξαν 16 νεκροί, ενώ στην δεύτερη οι μόνες απώλειες ήταν των βομβιστών.

Ενισχύσεις σε μέτρα προστασίας και της αντιτρομοκρατικής μονάδας ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις της Αλγερίας και της Τυνησίας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί στα σύνορα με Λιβύη, όπου το DAESH φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Σημαντική είναι και η συνεργασία της Αιγύπτου με Αλγερία πάνω στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Λιβύη που κλιμακώνεται ώρα με την ώρα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση ακραίων στοιχείων στην χώρα της Ολλανδίας κατά της εκεί αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας , καθώς σημειώνονται όλο και περισσότερες επιθέσεις κατά μεταναστών από οργανωμένες ομάδες αλλά και συγκρούσεις με ακροαριστερές ομάδες.

Αριθμός ρεκόρ συλλήψεων ανηλίκων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις καταγράφει η Scottland Yard φτάνοντας τους 16 μόνο για το 2015 ενώ πάνω από 54 ήταν οι προσαγωγές και συλλήψεις γυναικών που μετείχαν ή ήταν υπόπτες συνεργασίας με τρομοκράτες. Όλοι ήταν δεύτερης ή/και τρίτης γενιάς μετανάστες. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πώς ουδείς είχε ταξιδέψει πριν σε Συρία, άρα είναι άτομα που εκπαιδεύτηκαν και στρατολογήθηκαν από κυκλώματα και πυρήνες ενεργούς σε ΜΒ.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***