Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.3.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.3.2016


Με αποβολή σημαδεύτηκε η σημερινή μέρα στο Ευρωκοινοβούλιο του Έλληνα Ευρωβουλευτή Ε.Συναδινού καθώς σύγκρινε τους Τούρκους με τα σκυλιά αναφέροντας επί λεξη πώς οι Τούρκοι είναι σαν τα σκυλιά που γαβγίζουν και μοιάζουν επιθετικά αλλά όταν έχουν να κάνουν με πραγματικό εχθρό το βάζουν στα πόδια. Η δήλωση ήρθε μετά από μια πολύ τεταμένη συνεδρίαση όπου ο Μάνφρεντ Γουέμπερ εκπρόσωπος του European People's Party, ανέφερε πώς η Ευρώπη παραδίδει τα κλειδιά από τις θύρες της στην Τουρκία.
130 νεκρούς μέλη της Σαμπάαμπ αναφέρουν οι ΗΠΑ μετά από επιχείρηση που έλαβαν μέρος ειδικές δυνάμεις τους, με συμμετοχή Drones και πολεμικών αεροσκαφών στην Σομαλία. Παράλληλα δηλώσαν πώς κατάφεραν να σκοτώσουν σε επιδρομή στην ΒορειοΑνατολική Συρία τον Omar al-Shishani, Γεωργιανής καταγωγής, υψηλόβαθμο στέλεχος του DAESH. Η επιχείρηση σύμφωνα με τις ΗΠΑ έγινε στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσης απο ειδικές δυνάμεις υποστήριξης στις Ιρακινές αλλά και στις δυνάμεις της Δύσης στην περιοχή του Λεβάντε. Πηγές πάντως απο Ρωσία και Συρία, δηλώνουν άγνοια στο αν τελικά σκοτώθηκε ή οχι ο Omar al-Shishani.

Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Paolo Gentiloni , δήλωσε στο Ιταλικό κοινοβούλιο πώς στην Λιβύη αυτή την στιγμή , στην πόλη της Σίρτης βρίσκονται πάνω από 5000 άτομα του DAESH. Ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Λιβύης , καθώς και υπάρχουν πληροφορίες πώς πραγματοποιούν δράσεις σε γειτονικά κράτη όπως η Τυνησία.


Με βαριές κατηγορίες κατά της Κίνας βγήκε ο επικεφαλής της Νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Morten Haga Lunde στον τηλεοπτικό σταθμό TV2. Ανέφερε μέσα απο ανάλυση της ετήσιας αναφοράς του, πώς η Κίνα έχει συγκεκριμένες μεθόδους και τακτικές που εφαρμόζει στο πεδίο της βιομηχανικής κατασκοπείας , μέρος των οποίων έχουν αναχαιτιστεί και εντοπιστεί και απο την δική του υπηρεσία. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη απάντηση από το Πεκίνο.


Με δύο βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων αυξάνει την ένταση των σχέσεων το Ιράν , με το Ισραήλ. Στους δύο πυραύλους έγραφε πάνω τους, "Το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί".

Αμέσως μετά με δήλωση του , ο ταξίαρχος του IRGC, Amir Ali Hajizadeh δήλωσε πώς το Ιράν χτίζει όπλα ικανά να πλήξουν στόχους ως και 2000ΚΜ μακριά. Όλα αυτά λίγο πριν την επίσκεψη J.Biden στην περιοχή όπου αναμένονται με ενδιαφέρον εξελίξεις.


O Διεθνής Τύπος ασχολείται με τις δηλώσεις Τσίπρα για τις εναέριες παραβιάσεις από την Τουρκική αεροπορία αλλά και με τις προκλητικές απαντήσεις του Νταβούτογλου για "αμφισβητούμενες περιοχές". Ο Τύπος έχει χωριστεί ουσιαστικά σε δύο παρατάξεις. Σε αυτές που στηρίζουν ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και αναφέρονται σε αυτές τις δηλώσεις ως ένα βήμα προς το ξεκαθάρισμα διαφορών. Η άλλη πλευρά είναι αυτή προσκείμενη σε Ρωσία, Μ.Ανατολή που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία για μια ακόμη φορά δείχνει τον αλαζονικό τρόπο συμπεριφοράς της και αποδεικνύεται έτσι πώς πολλές από τις καταγγελίες εις βάρος της (με αποκορύφωμα το περιστατικό με το SU 24) έχουν προφανή βάση αλήθειας.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***