Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Σαρωτική επικράτηση Τραμπ και Κλίντον στη Φλόριντα

16-3-16
Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε μια σημαντική νίκη στους προκριματικούς της Φλόριντα χθες, δίνοντας την χαριστική βολή στην υποψηφιότητα του αντιπάλου του Μάρκο Ρούμπιο και πλησιάζοντας την εξασφάλιση του χρίσματος, καθώς πέντε πολιτείες εμφανίστηκαν να ψηφίζουν για τον Τραμπ. Ανάλογη είναι η εικόνα στους Δημοκρατικούς, με τη Χίλαρι Κλίντον να παίρνει τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες της «δεύτερης Σούπερ Τρίτης» καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά της στην μάχη για το χρίσμα.Το πεδίο των Δημοκρατικών αρχίσει πλέον να παίρνει τη μορφή εδάφους νίκης για τη Χίλαρι Κλίντον: Ο Μπέρνι Σάντερς έχει καταφέρει μεν να βρεθεί εντυπωσιακά κοντά στην τέως ΥΠΕΞ ακόμη και στις περισσότερες από τις πολιτείες που έχει χάσει από το ξεκίνημα της κούρσας, όμως ο ρυθμός με τον οποίο η Κλίντον συγκεντρώνει εκλέκτορες κινδυνεύει να αποδειχθεί καθοριστικός.


Ιδιαίτερα η επικράτηση της Κλίντον στο Οχάιο, μετά την ήττα της από τον Σάντερς στο Μίσιγκαν, δείχνει πως ο γερουσιαστής δεν κατάφερε να κινητοποιήσει επαρκείς δυνάμεις στις βιομηχανικές μεσοδυτικές πολιτείες -ο Σάντερς είχε επενδύσει για αυτό το λόγο αρκετά τόσο στο Οχάιο όσο και στο Ιλινόις και το Μιζούρι.


Στο πεδίο των Ρεπουμπλικανών, το «χάος Τραμπ» συνεχίζεται. Ο Τραμπ έχασε, μέχρι στιγμής, μόνο το Οχάιο, κι αυτό ούτε καν από τον δεύτερο στην κούρσα Τεντ Κρουζ αλλά από τον Τζον Κάσιτς - επίσης από το λεγόμενο «κομματικό κατεστημένο», αλλά με λιγότερες ουσιαστικές πιθανότητες ακόμη κι από τον Ρούμπιο να σταματήσει τον οδοστρωτήρα Τραμπ.Κοντά ήταν η μάχη στο Μιζούρι, με τον Τραμπ να βρίσκεται στήθος με στήθος με τον Τεντ Κρουζ.


Τα αποτελέσματα της «δεύτερης Σούπερ Τρίτης» έχουν επιγραμματικά ως εξής:Στους Δημοκρατικούς, η Κλίντον επικρατεί έναντι του Σάντερς στη Φλόριντα με 65% (έναντι 33%), στο Ιλινόις με 50% (έναντι 49%), στη Βόρεια Καρολίνα με 55% (έναντι 41%) και στο Οχάιο με 57% (έναντι 43%).Στο Μιζούρι, πέμπτη και τελευταία πολιτεία της ημέρας, η Κλίντον εμφανίζεται επίσης μπροστά με 50% έναντι 49%, έστω κι η διαφορά μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες ψήφους.Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τραμπ επικρατεί στη Φλόριντα με ένα εντυπωσιακό 47%. Δεύτερος είναι ο Μάρκο Ρούμπιο με 27%, τρίτος ο Τεντ Κρουζ με 17% και τελευταίος ο Τζον Κάσιτς με 7%.Στο Ιλινόις, ο Τραμπ νίκησε με 39% (δεύτερος ο Κρουζ με 30%), στη Βόρεια Καρολίνα με 40% (δεύτερος ο Κρουζ με 37%) ενώ στο Μιζούρι Τραμπ και Κρουζ εμφανίζονται στην περιοχή του 41%, με τον μεγιστάνα να βρίσκεται μπροστά στο νήμα. Το Οχάιο είναι η μοναδική πολιτεία που έχασε καθαρά ο Τραμπ, όπου επικράτησε ο Κάσιτς με 47% και ο ίδιος ήρθε δεύτερος με 36%.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***