Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Ο Πούτιν στην Κριμαία «γιορτάζοντας» δύο χρόνια προσάρτησης

18-3-16Στην Κριμαία βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δεύτερη επέτειο της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου, ρωσική κίνηση που εξακολουθεί να επιβαρύνει τις σχέσεις με τη Δύση.

Ο Πούτιν μετέβη στο νησί Τούζλα, στα ανοικτά της χερσονήσου, για να επιθεωρήσει την κατασκευή γέφυρας κόστους 2,9 δισ. ευρώ πάνω από τον πορθμό του Κερτς για να συνδεθεί η Κριμαία με τη νότια Ρωσία διά χερσαίας οδού.


Πρόκειται επίσης να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις αφιερωμένες στην οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με καλπάζοντα πληθωρισμό και εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από την Ουκρανία, κυρίως για της προμήθειές της σε νερό και ηλεκτρικό.

Συναυλίες και δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί για τη δεύτερη επέτειο της υπογραφής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της συνθήκης ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η προσάρτηση, η οποία θεωρείται παράνομη από το Κίεβο και τους Δυτικούς, δικαιολογείται σύμφωνα με το Κρεμλίνο από το αποτέλεσμα ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος στο οποίο 97% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία, αλλά υπό το βλέμμα των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων που είχαν πάρει τον έλεγχο της χερσονήσου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν τότε αποφασίσει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, τις οποίες οι Βρυξέλλες ανανέωσαν στις αρχές Μαρτίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε από την πλευρά της άλλη μια φορά την Τετάρτη τη Μόσχα να «βάλει τέλος στην κατοχή [της χερσονήσου] και να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, σχεδόν το 83% των Ρώσων υποστηρίζει την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας, η οποία είχε προσφερθεί στην Ουκρανία το 1954 από τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.

Οι αρχές της Κριμαίας δημιούργησαν «κλίμα φόβου και καταπίεσης στην Κριμαία», εκτιμά από την πλευρά της το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν κυρίως για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται από τις αρχές στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας, η οποία αντιτίθεται στη ρωσική προσάρτηση, καθώς και για την πίεση που ασκούν στους δημοσιογράφους και τους μαχητικούς Ουκρανούς που βρίσκονται εκεί.


*** Internet News ***