Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση

25-3-16
«Καυτή» Σαρακοστή διανύουν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να δίνει μάχη σε δύο μέτωπα: Την καυτή πατάτα του προσφυγικού και τη συμφωνία, που στην παρούσα φάση βρίσκεται στον αέρα. Τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται πως έχουν ρίξει όλο το βάρους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς η πίεση προς την Ελλάδα συνεχώς μεγαλώνει, ωστόσο την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο και τα στελέχη της κυβέρνηση που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και η διαπραγμάτευση δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, αφού από τη μία η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι με τα νέα μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και από την άλλη, το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή στάση.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος να δηλώνει αισιόδοξος ότι στις 22 Απριλίου κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει πως η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει πριν από το δικό μας Πάσχα, όμως ο δρόμος για τη συμφωνία... είναι στρωμένος με αγκάθια. Από την ημέρα που αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών λόγω του Πάσχα των Καθολικών, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα και επί καθημερινής βάσης πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου στις 2 Απριλίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψει το κουαρτέτο στη χώρα μας, να ξεκινήσει η νέα διαπραγμάτευση. Και παρότι το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αισιόδοξο για άμεση συμφωνία, οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ δεν εμπνέουν εφησυχασμό.


Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αρχίζουν ξανά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση.

- 2 Απριλίου, η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

- 4 Απριλίου, αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου.

- 7 Απριλίου, συνεδριάζει το Euroworking Group. Μέχρι τότε, και προτού βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στόχος είναι στα τεχνικά κλιμάκια να έχει καταγραφεί η όποια πρόοδος.

- 15 Απριλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

- 22 Απριλίου, συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της συμφωνίας. Χάσμα 3,5 δισ. ευρώ
Με όλα τα μέτωπα ανοικτά, για να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει το «παζάρι» για την είσοδο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση απαιτείται να προτείνει νέα μέτρα λιτότητας, επιπρόσθετα σε όσα έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς, ενώ θα δεσμεύεται πως θα πρέπει να λαμβάνει και άλλα για να πάρει κάθε επόμενη «υποδόση» των δανείων, αν στην πορεία φανεί ότι κάτι δεν εφάρμοσε ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Για να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2016 έως το 2018, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε μεταξύ άλλων προχθές πως αν και ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν το 2015 απέφεραν περισσότερα έσοδα από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση όταν τα ελάμβανε, «η υπεραπόδοση των μέτρων δεν αρκεί για να καλύψει από μόνη της το δημοσιονομικό κενό». Το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5 δισ. ευρώ έως το 2018. Και αν ακόμα το ΔΝΤ αποδεχτεί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του 2015, καλύπτονται μόλις τα 1,5 δισ. ευρώ της διαφοράς και μένουν νέα μέτρα ύψους 3 έως 3,5 δισ. ευρώ για να μπουν οι βάσεις για μια συμφωνία με τους δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει φτιάξει μια λίστα με τα μέτρα που θα μπορούσαν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 

Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με «ψαλίδισμα» του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στις 9.100 ευρώ και νέες φορολογικές κλίμακες.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ ο οποίος εξισώνεται με τον ΕΦΚ στη βενζίνη.

- Αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.

- Αύξηση του φόρου ακινήτου για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%.

- Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

- Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.

*** Internet News ***