Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία θα γίνει πιο επιθετική λόγω μείωσης ενεργειακών πόρων.

http://cdn.theatlantic.com/static/mt/assets/international/ean%20june15%20p.jpg
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Taner Yildiz, σε εκδήλωση για την πρώτη πράξη εξόρυξης κοιτασμάτων
στα κατεχόμενα της Κύπρου, το 2012.


 19.3.2016

Αρκετές φορές έχουμε ακούσει για την περιοχή Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας καθώς και πέριξ αυτής σημεία, όπου σημειώνονται συμπλοκές, συγκρούσεις, μάχες κτλ.

Οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με το Κουρδικό ζήτημα και την εμμονή και επιμονή της Άγκυρας να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα πάνω σε διαφορά εθνικοτήτων. Όμως, υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που παίζει ουσιαστικά και τον κύριο ρόλο για την εστίαση εντάσεων στην περιοχή.


 


Αυτή δεν είναι άλλη παρά η ύπαρξη τεράστιου κοιτάσματος ενέργειας εκεί. Το κοίτασμα μάλιστα είναι ήδη υπό τον έλεγχο της DADAS SHALE που έχει συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα για την εξόρυξη του. Αυτό το μεγάλο κοίτασμα εκτιμάται ότι θα έχει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου διαθέσιμα προς εξόρυξη (OOIP έρευνα) -αλλά κανείς δεν παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από αυτό ακόμα.

Τα προβλήματα λοιπόν έχουν ήδη αργήσει την έκδοση αδείας εξόρυξης , που ήταν προγραμματισμένη να δοθεί το 2013 και πάγωσε το 2014, ειδικά μετά το ανοιχτό μέτωπο με τους Κούρδους στα νότια σύνορα της Τουρκίας.Ήδη έχουν καταγραφεί 2 επιθέσεις από το ΡΚΚ κατά των υποδομών τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτι που ώθησε την Τουρκία να προσπαθήσει να βρει σημείο επαφής με το Ιράν , χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ακόμη.


http://www.enercee.net/fileadmin/enercee/images-2013/Turkey/TU-fin_cons_pie_9013.png

Η Τουρκία παράλληλα βρίσκεται σε μια στενωπό όσον αφορά τις απαιτήσεις της σε θέμα ενέργειας, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην εθνική οικονομία της. Το δημοσίευμα του Ιανουαρίου της Daily Sabah για την ανάγκη απόκτησης ΑΠΕ και Πυρηνικών εργοστασίων  , παράλληλα με την έκθεση της Τουρκικής ενεργειακής επιτροπής δείχνει πώς πλέον είναι απαιτητό από την Άγκυρα να δράσει τώρα αλλιώς θα αντιμετωπίσει εμπλοκή σε κάθε δραστηριότητα. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψιν το πάγωμα σχέσεων με Ρωσία και την μείωση εισροών από εκεί, είναι αντιληπτό πώς η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να αποκτήσει προσβάσεις σε ενεργειακούς πόρους. Πόρους που όπως αναφέρει η έκθεση είναι μόνο οι παρακάτω προς το παρόν , σε εθνικό επίπεδο:

    Baku – Tbilisi – Ceyhan oil pipeline,
    Trans-Anatolian by-pass oil pipeline (Samsun – Ceyhan)
    Baku – Tbilisi – Erzurum natural gas pipeline
    Trans-Caspian natural gas pipeline project
    Southern Europe Gas Ring project
    Nabucco natural gas project
    Arab natural gas pipeline
    Development of Iraqi natural gas reserves.

 Πόροι που αφορούν διαχείριση αγωγών και όχι αυτόνομες πηγές παραγωγής , κάτι που δείχνει βαθμό εξάρτησης. Είναι σημαντικό εδώ να δει κάποιος συνολικά πώς λειτουργεί πλέον η Τουρκία έχοντας στο μυαλό την πραγμάτωση του δόγματος της Νέας Αυτοκρατορίας όπως την οραματίζεται το ΑΚΡ δια Ερντογάν και Νταβούτογλου. Μια χώρα που θα είναι καθόλα αυτόνομη σε μεγάλο ποσοστό και θα επηρεάζει την περιοχή αλλά και πλανητικά δρώμενα. Αυτό σημαίνει πώς πέρα από τον έλεγχο διακίνησης ενέργειας, θα πρέπει να είναι ικανή να παράγει και ΔΙΚΗ ΤΗΣ ενέργεια για να μπορεί να μοχλεύει και όχι να πιέζεται στο θέμα αυτό.

Έτσι πλέον σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αλλά και την στρατηγική που διαμόρφωσαν μόλις τον Δεκέμβριο του 2015 με την επαναπροσέγγιση του Ιράν και Ισραήλ στο θέμα της ενέργειας, είναι λογικό συμπέρασμα πώς το επόμενο βήμα θα αφορά την ενεργοποίηση ιδίων πόρων ενέργειας (όπως π.χ. στο Ντιγιάρμπακίρ) αλλά και πόρων που βρίσκονται στην "εγγύς περιοχή" των συνόρων της όπως για παράδειγμα αυτοί στο Αιγαίο.


Για αυτό και σύντομα θα διαπιστωθεί αυξανόμενη κλιμάκωση και ένταση από πλευράς Τουρκίας προς τους Κούρδους εντός της χώρας, αλλά και μια γκάμα κινήσεων τακτικής και πιέσεων προς την Ελλάδα στο θέμα του Αιγαίου και πώς θα γίνει "συνιδιοκτήτης" ή ακόμα και "κύριος διαχειριστής" των περιοχών αυτών. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν αφήνει περιθώρια συμφωνίας για Κουρδιστάν ή παραίτησης από παράνομες διεκδικήσεις επί Αιγαίου.

Η Τουρκία είναι μια χώρα με αυξανόμενο πληθυσμό , αναπτυσσόμενη οικονομία και βιομηχανία και με διαθέσεις εκκολαπτόμενης περιφερειακής υπερδύναμης. Όμως όλα αυτά χωρίς ενέργεια και χωρίς ικανότητα μόχλευσης πιέσεων προς περιφερειακές δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και το Ιράν, δύσκολα μπορούν να την φέρουν σε θέση επιθυμητής ισχύος. Αν λοιπόν δεν περάσει σύντομα προς το συμφέρον της το Κουρδικό ζήτημα μαζί με το ζήτημα του Αιγαίου ως διαχείριση και κυριαρχία, ακόμα και με "σκληρή ισχύ" αν χρειαστεί, θα υποστεί αυτό που παθαίνουν όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα  που μένουν στην μέση ενός αγώνα ταχύτητας, δίχως καύσιμα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

=============================================================
  Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016. 
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***