Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Η κλιματική αλλαγή και η γεωπολιτική

24-3-16Ο πλανήτης βρίσκεται στα όρια συναγερμού, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι ολέθριες σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα, εκτιμά ότι οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο τους και σε αυτό τεράστια ευθύνη έχει η χρήση άνθρακα.

Η εξάρτηση από τα ορυκτά υλικά –και κυρίως τον άνθρακα-ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η Κίνα και η Ινδία έχουν δομήσει τις οικονομίες τους στο κάρβουνο και ένα αυστηρό δεσμευτικό πλαίσιο θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη δομή των οικονομιών τους. Σε κάθε περίπτωση, η Δύση έχει κάνει περισσότερα βήματα στη διαδρομή για την απεξάρτηση, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο μεγάλες γεωπολιτικές και οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, η Ρωσία και η Κίνα, είναι άμεσα εξαρτημένες από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Η πρώτη, διότι η οικονομία της εξαρτάται από τις πωλήσεις ενέργειας και η δεύτερη, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από εργοστάσια που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τον άνθρακα.

Σύμφωνα με προβλέψεις που είχε κάνει το 2012 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), η ζήτηση άνθρακα σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035, αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, με τη ζήτηση μόνο από την Κίνα και την Ινδία να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% αυτής της αύξησης. Η Ινδονησία, το Βιετνάμ και ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ασίας, οικοδομεί επίσης νέες μονάδες άνθρακα με μεγάλη ταχύτητα.

Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος εξαρτά όλο και περισσότερο την οικονομία του από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ την ίδια στιγμή, στην Δύση έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την ενεργειακή απεξάρτηση από αυτά.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***