Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Ερντογάν σε μυστικό δείπνο σε ΗΠΑ: " Κάνει λάθος ο Λ.Οικος να με απομονώνει. Σας είμαι αναγκαίος για τον πόλεμο σας!"

Δύο αιτήσεις για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε η Τουρκική κυβέρνηση
για να μην γίνουν αποδεκτές και οι δύο.


31.3.2016

Αντιμετωπίζοντας τον αποκλεισμό δύο φορές από το Λευκό Οίκο και ένα αυξανόμενο χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των πολιτικών της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Τύπου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέγγισε και δείπνησε με think tank της Ουάσιγκτον την Τρίτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνα του και να επικρίνει τον Ομπάμα και τις πολιτικές του στη Συρία.


Κατά τη διάρκεια ανεπίσημου δείπνου στο St. Regis Hotel, ένας προκλητικός Ερντογάν κάλυψε τις πολιτικές της κυβέρνησής του απέναντι στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και υποβάθμισε την αυξημένη υποστήριξη του Λευκού Οίκου για τους Κούρδους μαχητές στη Συρία. Η Ουάσιγκτον βλέπει τους Κούρδους ως πιο πολύτιμο εκπροσώπους τους στη μάχη έναντι του ισλαμικού κράτους, αλλά ο Ερντογάν τους θεωρεί ως τρομοκράτες ευθυγραμμισμένους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι μαχητές λέει πώς είναι συνδεδεμένοι με διάφορες πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Συνεχώς ανέφερε αυτό το θέμα: Οι τρομοκράτες είναι τρομοκράτες - δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί", είπε ένας από τους συμμετέχοντες του δείπνου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για τον Τούρκο ηγέτη. "Λίγο πολύ κατακεραύνωσε την Αμερικανική κυβέρνηση"

"Το μεγαλύτερο μήνυμα που άκουσα από τον Ερντογάν ήταν:« Θα μας χρειάζονται οι ΗΠΑ. Δεν μπορείτε να κερδίσετε τον πόλεμο σας στη Συρία χωρίς εμάς, »
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίσης έμμεσες αναφορές σε δολιότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ και την άποψή του ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ασχολούνται ενεργά εναντίον τουρκικών συμφερόντων.

Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας του, ο Τούρκος ηγέτης πέρασε περίπου τρεις ώρες με την ομάδα, ανοίγοντας τον εαυτό του σε μια σειρά από ερωτήσεις από διαφορετικές ακαδημαϊκούς.

"Δεν έχετε οποιεσδήποτε δυσάρεστες ερωτήσεις, αλλά υπήρχαν μερικές που αν ήταν ένας ευαίσθητος πολιτικός, θα τον είχαν λιώσει κάτω," είπε ο συμμετέχων. «Ήθελε να μιλήσει απευθείας σε εμάς και χωρίς φίλτρο."

Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν τους Joel Hellman κοσμήτορας της Σχολής της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Georgetown, τον Vali Nasr πρύτανης του Johns Hopkins Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών, τον Jane Harman πρόεδρος του Woodrow Wilson Κέντρο, τον Michael Singh διευθύνων σύμβουλο στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Μέση Ανατολή και άλλες υψηλές προσωπικότητες από ακαδημαϊκούς και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Σχόλιο G&Dn: Είναι προφανής η ενόχληση του Ερντογάν απέναντι στην απομονωτική θέση που του επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί μαζί με όλο και περισσότερες δυτικές χώρες. Ειδικότερα το θέμα του Κουρδιστάν είναι κάτι που έχει προκαλέσει την οργή του, καθώς διαβλέπει πώς πάρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την ανακήρυξη της αυτονομίας τους μόλις κατευναστούν οι καταστάσεις σε Συρία. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί εδώ πώς ελάχιστοι πολιτικοί έχουν ακυρωθεί 2 φορές μέσα στην ίδια επίσκεψη για συνάντηση με τον POTUS και μάλιστα όταν αυτός πλέον είναι απερχόμενος.


*** Internet News ***