Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Στο «μπρέκφαστ» Τουσκ- Γιούνκερ- Νταβούτογλου κρίνεται η τύχη των προσφύγων

18-3-16


Ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις με τους «28» να συμφωνούν μεταξύ τους σε μια κοινή θέση. Σήμερα Παρασκευή θα κριθεί όμως η τύχη του μεταναστευτικού όταν οι Πρόεδροι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντήσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου στις 9 ώρα Ελλάδος, όπου και θα παρουσιάσουν τις θέσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Η τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λέγοντας πως «οι 28 έχουμε καταλήξει στα βασικά σημεία με τη Τουρκία» χαρακτηρίζοντας επίσης το κλίμα ως εποικοδομητικό.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έδωσε το στίγμα της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής τονίζοντας πως «μας περιμένει μια δύσκολη ημέρα διαπραγματεύσεων» καθώς εξερχόταν από τη Σύνοδο. «Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν, έπειτα θα έχουμε μια κοινή δήλωση με τη Τουρκία» τόνισε από τη πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου, τονίζοντας όμως πως θα χρησιμοποιήσει το βέτο του αν αυτό «κριθεί απαραίτητο». Όμως η πιο χαρακτηριστική δήλωση για την αυριανή διαπραγμάτευση έκανε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που είπε χωρίς να ονομαστεί πως δεν θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης των 28 καθώς «σε ένα παιχνίδι χαρτιών, δεν δείχνεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο».

Αν και υπάρχουν ακόμα διαφωνίες ως προς τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η τύχη του μεταναστευτικού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την συνάντηση Τουσκ και Γιούνκερ με Νταβούτογλου, με πηγές από τις Βρυξέλλες να δηλώνουν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία από την αρχή, τότε μας περιμένουν μακριές διαπραγματεύσεις.

*** Internet News ***