Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Οι πιο επικίνδυνοι καιροί είναι και οι πιο ενδιαφέροντες. Το μήνυμα της ημέρας.Οι πιο επικίνδυνοι καιροί είναι και οι πιο ενδιαφέροντες.
Κουμφούκιος


Σ΄αυτή τη φράση του σοφού Κινέζου διανοητή θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε όλα όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία έτη στη Γηραιά Ήπειρο, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα. Στις μέρες μας πλέον οι εξελίξεις κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, καθώς όλη μας η ζωή, ακόμη και η καθημερινότητα, έχει εισέλθει στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας. Το 2015 αποτέλεσε ένας έτος που συμπύκνωσε στις μέρες του όλη την προηγούμενη πενταετία. Ένα έτος δοκιμασιών αλλά και αποφάσεων. Το 2016 είναι μέχρι στιγμής ένα έτος εξελίξεων και ευθυνών.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ευθύνες των επιλογών τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Το γερμανικό κατεστημένο της αυστηρής πολιτικής λιτότητας δέχθηκε καίρια πλήγματα σε πολλά επίπεδα, τόσο με την αλλαγή κυβερνήσεων στις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και με το σκάνδαλο της Volkswagen. Η αμφισβήτηση του γερμανικού κατεστημένου ήρθε από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας. Μια αμφισβήτηση που αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2016 παρά τη φαινομενική ηρεμία και αυτοσυγκράτηση των τελευταίων ημερών.

Την ίδια ώρα, η γερμανική πολιτική σκηνή σε μια προσπάθεια να γίνει αρεστή αλλά και να απομακρύνει όποιες αμφιβολίες ή συνδέσεις υπήρχαν με το σκοτεινό παρελθόν της Ναζιστικής θηριωδίας άνοιξε την αγκαλιά της στα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό κύμα, το ισχυρότερο και μεγαλύτερο που αντιμετώπισε η Ευρώπη στη σύγχρονη Ιστορία της, όμως μετατράπηκε σε γεωπολιτικό τσουνάμι, το οποίο με τις κοινωνικές προεκτάσεις του έπνιξε τα ψίχουλα αλληλεγγύης που υπήρχαν στην κουρασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.Τα γεγονότα στην Κολωνία, ο φόβος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος και η συνεχόμενη αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων πιέζουν ασφυκτικά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Η Ελλάδα των μνημονίων, των οικονομικών προβλημάτων και των εξαθλιωμένων πολιτών ανταποκρίθηκε, παρά τα όσα λέγονται για να αμαυρώσουν τον Ελληνικό λαό, πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι οι πλούσιοι Ευρωπαίοι πολίτες του Βορρά. Η Ελλάδα που μέσα στο 2015 αντιμετώπισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μαζί με το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, τις απειλές για Grexit αλλά και την απογοήτευση για όσα περίμενε και δεν ήρθαν, κατάφερε και στάθηκε στα πόδια της. Λαβωμένη, αλλά στα πόδια της, παρά τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις που δέχτηκε σε όλα τα επίπεδα.

Γεωπολιτικά αυτή τη στιγμή η Ευρώπη απειλείται αλλά αδυνατεί ακόμη να αντιληφθεί ότι χρειάζεται την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει υπό το φόβο της τρομοκρατίας, των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών και της αδυναμίας της να κατανοήσει τον Ευρωπαϊκό Νότο.Γεωγραφικά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πιέζεται καθώς ο αυστηρός Βορράς την αντιμετωπίζει ως τη γάγγραινα που πρέπει να αφαιρεθεί από το ευρωπαϊκό σώμα μήπως και σταματήσει τη μόλυνση των μεταναστευτικών εισβολών που απειλούν την ευρωπαϊκή ησυχία. Η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, διότι η γεωγραφία αποτελεί τη μόνη σταθερά της γεωπολιτικής, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αποτελώντας το σημείο που παντρεύονται ο δυτικός, ο μεσανατολικός και ο σλαβικός πολιτισμός. Οι επαφές των Ορθόδοξων Πατριαρχείων ανά τον κόσμο σε συνδυασμό με την αναγνώριση της αξίας του Ελληνικού πολιτισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία Δύση και Ανατολή θα έρθουν σε επαφή για την επίλυση των αντιπαραθέσεων τους.

Μόνο που στη χώρα μας αυτή τη στιγμή λαμβάνουν σάρκα και οστά δυο πειράματα. Το ένα είναι το οικονομικό πείραμα των μνημονιακών επιταγών που συνεχίζεται για έξι έτη και το άλλο είναι το μεταναστευτικό καθώς η χώρα δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά της Τουρκίας με την ΕΕ να σφυρίζει αδιάφορα. Οι δηλώσεις Μουζάλα και Ξυδάκη μόνο προβληματισμόμπορούν να φέρουν. Ότι υφίσταται δημογραφικό πρόβλημα σε μια Ευρώπη που γερνάει είναι γνωστό.Ότι υφίσταται δημογραφικό πρόβλημα σε μια Ελλάδα που βάλλεται από τις πολιτικές των μνημονίων είναι αποδεδειγμένο. Ο πληθυσμός γερνάει και το brain drain (η μετανάστευση των νέων και υγιών) αποτελεί μια σύγχρονη πληγή για το Ελληνικό κράτος. Το ερώτημα είναι ποιοι οι σκοποί και οι στόχοι. Διότι όποιος υπεύθυνος ενδιαφέρεται να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας φροντίζει να δώσει κίνητρα στον γηγενή πληθυσμό και δεν κάνει σχέδια άλλου είδους. 

Την ίδια ώρα παραμένουν σε ισχύ και οι απειλές από την πλευρά της Ενωμένης Ευρώπης, που αποδεικνύεται πιο χωρισμένη από ποτέ για αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν και πολλούς να αναρωτιόμαστε αν είναι μια αληθινή απειλή ή απειλή που έχουν ως σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τυράκι. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία το λιγότερο 470 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύριο, καθώς και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann . Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό καλά. Όταν, λοιπόν, χρησιμοποιείς τόσο ακριβό τυράκι για δόλωμα σημαίνει πως η φάκα που ετοιμάζεις είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Και το ερώτημα είναι ποια ακριβώς είναι η φάκα πέρα από την δημιουργία μιας τεράστιας αποθήκης ψυχών. Γιώτα Χουλιάρα
=============================================================
  
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016. 
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***