Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ενεργοποιεί η Ιαπωνία


28-3-16Η Ιαπωνία έθεσε σε λειτουργία σήμερα σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμο στρατηγικό σημείο συλλογής πληροφοριών σε μικρή απόσταση από την Ταϊβάν, αλλά και σε ομάδα αμφισβητούμενων νησιών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας.


Η βάση ραντάρ βρίσκεται στο νησί Γιοναγκούνι, στο δυτικό άκρο μιας σειράς ιαπωνικών νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σε απόσταση 150 χλμ., νοτίως των αμφισβητούμενων νησιών Σενκάκου.

Το Πεκίνο ανησυχεί για τις διεκδικήσεις χωρών όπως, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, αλλά και το Μπρουνέι στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται σε περιφερειακή διένεξη με την Κίνα, για τα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

«Μέχρι χθες δεν είχαμε δυνατότητα παρατήρησης στα δυτικά της Οκινάουα. Υπήρχε κενό που έπρεπε να καλύψουμε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε την περιοχή που περιβάλλει την Ιαπωνία, αλλά και ν' ανταποκριθούμε σε όλες τις καταστάσεις», δήλωσε ο Ντάιγκο Σιομίτσου, διοικητής της αναφερόμενης βάσης.

«Η λειτουργία του σταθμού ραντάρ θα ενοχλήσει την Κίνα», σημειώνει ο Νοζόμου Γιοσιτόμι, απόστρατος στρατηγός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Nihon, προσθέτοντας ότι η βάση αυτή, θα μπορεί να υποστηρίξει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Πηγή:skai.gr 

*** Internet News ***