Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Κοινό μέτωπο Ομπάμα - Πούτιν: Αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις από τη Συρία


15-3-16Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία. Χθες, Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από τη Συρία, αφού εκπλήρωσαν τους «βασικούς τους στόχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Το Κρεμλίνο αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «οι πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας για την πολιτική διευθέτηση της συριακής σύρραξης και διατύπωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».

Ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν και το θέμα της Ουκρανίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράζει την ανάγκη για συντονισμό ανάμεσα στις ρωσικές και τις αυτονομισιτκές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ τη ρωσική απόσυρση από τη Συρία


Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την εξαγγελία του Κρεμλίνουν για σταδιακή απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη γραμμή της συριακής σύρραξης.

To πρωί της Τρίτης (ώρα Αθήνας), ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε πως και τα 15 μέλη του αποτιμούν «θετική» την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς.

Ο Γκασπάρ Μάρτινς, πρεσβευτής της προδρεύουσας του ΣΑ Ανγκόλα, ανέφερε πως το Συμβούλιο ενημερώθηκε αφ' ένός από τον επιτετραμμένο για τη συριακή κρίση Στέφαν ντε Μιστούρα για τις συνομιλίες στη Γενεύη και αφ' ετέρου από τον ρώσο πρεσβευτή Βιτάλι Τσούρκιν για τις ρωσικές αποφάσεις.

Υποστήριξε πως στο ΣΑ υπάρχει «διάθεση προς πιο θετική έκβαση» στη Συρία: «Όταν βλέπουμε δυνάμεις να αποσύρονται σημαίνει πως ο πόλεμος παίρνει άλλο ρυθμό, οπότε αυτό είναι καλό» ανέφερε.

Όσον αφορά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο πρεσβευτής της Ανγκόλα ανέφερε πως μέλη του ΣΑ κάλεσαν τον ντε Μιστούρα να συμπεριλάβει «περισσότερες πλευρές» στις συνομιλίες, και συγκεκριμένα κουρδικές ομάδες -ωστόσο, αυτό να γίνει χωρίς να «επηρεαστεί η πρόοδος που βλέπουμε».

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***