Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Στη Σμύρνη ο Τσίπρας μετά το θρίλερ στις Βρυξέλλες

Λίγο προτού ξεκινήσουν οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να τιμήσουν την Ημέρα της Γυναίκας, μοιράζοντας τριαντάφυλλα στις εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονταν στο χώρο.


Μετά το μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Σμύρνη για να συμμετάσχει στο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Η συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Σμύρνη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί όμως τελικά έλαβε χώρα αργότερα  καθώς η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. 

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική θα επικεντρωθεί κυρίως στο προσφυγικό αλλά και σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ καθώς η Αθήνα επιδιώκει να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου.


Στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας θα βρεθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί ενώ αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Συμφωνία με το πρόγραμμα, που ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με την άφιξη των κύριων Τσιπρα και Νταβούτογλου στη Σμύρνη από τις Βρυξέλλες, θα υπάρξει σε αρχή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, αλλά και διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο και στις 2.30 μετά το μεσημέρι κοινή συνέντευξη τύπου.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέχουν οι Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

*** Internet News ***