Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Ομοσπονδιακή αυτοδιοίκηση ετοιμάζουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία


16-3-16Τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συστήματος αυτοδιοίκησης στη βόρεια Συρία αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα οι Κούρδοι της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και Associated Press, σε μία κίνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει «συναγερμό» στη γειτονική Τουρκία.

Η νέα ομοσπονδιακή οντότητα θα περιλαμβάνει τα τρία «καντόνια» που ελέγχουν οι κούρδοι αντάρτες στη βόρεια Συρία, και μπορεί να οδηγήσει στην ανακήρυξη κουρδικής ζώνης στην περιοχή, παρόμοια με τον ουσιαστικά ανεξάρτητο κουρδικό θύλακα που ήδη υπάρχει στο γειτονικό βόρειο Ιράκ.

Οι αποφάσεις για τη σύσταση της ομοσπονδιακής κουρδικής αυτοδιοίκησης δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και εντός της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια μεγάλου συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στην πόλη Ρμεϊλάν.


Οι κινήσεις των Κούρδων της Συρίας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη γειτονική Τουρκία, η οποία διαβλέπει προσπάθειες ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το οποίο ενδεχομένως θα διεκδικήσει εδάφη που ανήκουν στο νότιο τμήμα της Τουρκίας.

Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να περιορίσει την εδαφική εξάπλωση των Κούρδων της Συρίας, οι κούρδοι αντάρτες έχουν επεκτείνει σημαντικά την παρουσία τους, αξιοποιώντας το χάος που προκλήθηκε στη Συρία εξαιτίας της δράσης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή του Χαλεπίου.

Πέρα όμως από τις ανησυχίες της Άγκυρας, εντάσεις για το ενδεχόμενο αυτονόμησης των Κούρδων έχουν εκφράσει τόσο το συριακό καθεστώς Άσαντ όσο και ο κορμός της ένοπλης αντιπολίτευσης, εν μέσω φόβων για διχοτόμηση ή και τριχοτόμηση της χώρας.

skai.gr 

*** Internet News ***