Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Δημιουργείται νέα οργάνωση( ; ) αντιπολίτευσης της Συρίας από τη Ρωσία.
15.3.2016


 Ένα νέο Συριακό αντιπολιτευτικό κόμμα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρωσική βάση HMEIMIM και ίσως παραστεί και στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «TASS», τη Δευτέρα (14/03), ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη,  Alexey BOROVAVKIN.
Η ομάδα αποτελείται από αντιπολιτευόμενα άτομα, τα οποία ζουν εργάζονται στη Συρία, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πολιτικές δομές της παρούσας εξουσίας. 


«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επισημάνουμε ότι ο Staffan de MISTURA, Ειδικός Απεσταλμένος  για τη Συρία, του Γεν. Γραμ. Του ΟΗΕ και το γραφείο του έχουν χαιρετήσει τη δημιουργία ενός νέου συντηρητικού αντιπολιτευτικού κόμματος. Ο Staffan de MISTURA υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί το θέμα της πρόσκλησης εκπροσώπων του στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης», 

είπε χαρακτηριστικά ο BOROVAVKIN.

Σύμφωνα με τον BORODAVKIN, αυτή η ομάδα αποτελείται από αντιπολιτευόμενα άτομα, που ζουν και εργάζονται  στη Συρία, αλλά τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πολιτική δομή, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξουσία. 

Περιγράφοντας το προφίλ της ομάδας-κόμματος, ο Ρώσος πρέσβης αναφέρει:


 «Εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς κατάπαυσης των εχθροπραξιών και δήλωσαν τη στήριξή τους σε αυτό το καθεστώς, τη στήριξή τους στη Ρωσο-Αμερικανική δήλωση για το πώς πρέπει να στηριχθεί αυτό το καθεστώς, κατέληξαν και παγίωσαν τη  δική τους πολιτική θέληση, υιοθέτησαν μία διακήρυξη και δημιούργησαν ένα αυτοαποκαλούμενο κοσμικό αντιπολιτευτικό κόμμα, στο Hmeimim. Το γεγονός έλαβε χώρα στη βάση του  Κέντρου μας για Συμφιλίωση». 


Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, 

«αυτή η νέα ομάδα, θα μπορούσε να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Συριακού Προβλήματος, και θα μπορούσε  να κάνει μια θετική και δημιουργική συνεισφορά στην σύνταξη συμφωνιών για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης»


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «TASS», αυτή η ομάδα αποτελείται από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς ακτιβιστές, που αντιπροσωπεύουν τη Συριακή οργάνωση «NATIONAL ACTION», το «FRONT FOR DEMOCRATIC ACTION IN SYRIA», τη  «SYRIAN NATIONAL YOUTH PARTY», το «SYRIAN FATHERLAND PARTY», καθώς και την Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και κ.α. Οι αντιπολιτευόμενοι αυτοαποκαλούνται «HMEIMIM GROUP».

Το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Συριακής Κυβέρνησης και Ενόπλων αντιπολιτευόμενων ομάδων άρχισε να ισχύει από τις 27 Φεβρουαρίου. Η κατάπαυση του πυρός δεν αφορά τις τρομοκρατικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους και την «JABHAT AL-NUSRA», καθώς και άλλα μορφώματα ομάδων που χαρακτηρίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως τρομοκρατικά.
Μία ώρα πριν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ήταν πρωτοβουλία της Ρωσίας και των ΗΠΑ και κέρδισε τη στήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία, Staffan de MISTURA, ανέφερε μετά από εκείνη τη σύσκεψη, ότι 97 ένοπλες ομάδες στη Συρία είχαν αποδεχτεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.
Σύμφωνα με το ρωσικό στρατό, το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός, ίσχυσε σε γενικές γραμμές, αλλά υπήρξαν και μεμονωμένες παραβιάσεις. 

Όπως όλα δείχνουν, μετά και την ανακοίνωση από το Ρώσο Πρόεδρο για την μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων (σ.σ. στην ίδια ανακοίνωση φαίνεται πως η ναυτική και η αεροπορική βάση θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά υπό τη ρωσική διοίκηση), τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσιγκτον δείχνουν να έχουν συμφωνήσει στην επόμενη μέρα για τη Συρία. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνδυαστεί το γεγονός αυτό με την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων σε εδάφη του DAESH, αφού φαίνεται ότι πλέον η Συρία διαιρείται σε τουλάχιστον τρεις πολιτικές δυνάμεις (αντιπολίτευση, Κούρδοι και καθεστώς Ασσαντ).

 Μία, αμοιβαία, αναγνωρισμένη αντιπολίτευση από τις δύο υπερδυνάμεις απομονώνει τις ομάδες της Al Nusra, που είχαν παρεισφρήσει στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ισχυροποιεί την καταπολέμηση του DAESH και επηρεάζει λίγο ή πολύ την αποκλειστική υποστήριξη που έχαιραν οι κουρδικές δυνάμεις από τις δύο πλευρές. Σημαντικό επίσης είναι πως η Άγκυρα θα πρέπει να βρει εκ νέου συνεργάτες στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται πως έχουν ήδη αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία, τις οποίες και δε θα επιθυμούσαν επουδενί να αλλοιώσουν, όπως δείχνει και η ονομασία του νέου αυτού φορέα.

--- ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ---
Ειδικός Συνεργάτης

*** Internet News ***