Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Η Ρωσία φεύγει αλλά παραμένει !


19-3-16
Μόσχα.

Πάνος Ιγνατίου.

Ήρθε ως κεραυνός η ανακοίνωση της Ρωσίας να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Συρία. «Η Αποστολή εξετελέσθη» ανέγνωσαν την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου τα δυτικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή αρχίζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης και ο Β Πούτιν αποσυμπίεσε τη βαλβίδα για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και έδειξε ότι αποχωρεί από το χώρο της πυρκαγιάς με ξεκάθαρο στόχο την επίλυση της κρίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αμέσως ο Μ Άσαντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση στη χώρα το συντομότερο δυνατό με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Αυτή η μετάβαση συμπίπτει με το τεράστιο καταστροφικό πλήγμα του Daesh, καθώς έχει καταστραφεί μεγάλος αριθμός των στρατιωτικών υποδομών του στη Συρία, το σύστημα λαθρεμπορίου με την Τουρκία σχεδόν αποσυναρμολογήθηκε και κλείνουν συνέχεια οι δίοδοι μεταφοράς και εσόδων ενώ βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης του.


Εκθέσεις δείχνουν ότι υποχωρεί και αρχίζει ανταρτοπόλεμο. Έχασαν μεγάλο αριθμό στελεχών τους και τρέπονται σε φυγή προς διάφορες κατευθύνσεις, προς τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Ιορδανία και ακόμα προς τα νότια, προς το Ισραήλ, ενώ μεγάλος αριθμός έχει ενωθεί με τις ορδές των προσφύγων.
Συμπίπτει αυτή η ανακοίνωση με την «ανεπίσημη εισβολή της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και την επίσημη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες στις οποίες θα συμμετέχει και η Ρωσία σε αυτό το « θέατρο του παραλόγου»

Η ανακοίνωση αποτελεί μια πολύ καλά σχεδιασμένη κίνηση της Ρωσίας και προς την Τουρκία. Θα είναι αρκετά νταής ο Ερντογάν να εισβάλει επίσημα στη Συρία τη στιγμή που αρχίζουν οι συνομιλίες; Σύμφωνα με το δόγμα της Συλλογικής Ασφάλειας 
( Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον ) του ΝΑΤΟ επίθεση σε μια χώρα μέλος του αποτελεί επίθεση σε όλα τα μέλη. Ο Β Πούτιν θέλει να αποφύγει την άμεση σύγκρουση ή περιστατικών που δυνητικά θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση του πολέμου. Με αυτή την κίνηση εξουδετερώνει τις εντάσεις με την Τουρκία. Η Μόσχα θέλει να εδραιώσει τη θέση της στο διπλωματικό στίβο και να αυξήσει την διεθνή της θέση στις συνομιλίες ως αξιόπιστη υπερδύναμη τη στιγμή που όλοι επιμένουν ότι ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί. Στέλνει το μήνυμα και στον Άσαντ ότι πρέπει να κάτσει να διαπραγματευτεί σοβαρά για πολιτική λύση αλλά και στο Ιράν ότι υπάρχουν όρια στην Ρωσική στήριξη.

Πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους;
Θα διακόψουν τις επιθέσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων; 
Θα τους αφήσουν να συνεχίσουν την πορεία ανατροπής του Άσαντ;
Σε τι συνίσταται η ανακοίνωση της απόσυρσης αφού θα συνεχίσουν οι βομβαρδισμοί κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων;

«Αυτή η ανακοίνωση είναι ένα μέσο για να εδραιώσει η Ρωσία την μόνιμη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ήταν μονομερής απόφαση της Ρωσίας ή σε συνεννόηση με τη Δαμασκό. Η Ρωσία όμως ενημέρωσε τη Δύση.» τονίζει Αμερικανός αναλυτής. 

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ρωσία δημιούργησε μια μικρή αλλά αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη στη Συρία. «Η αποτελεσματική εργασία των στρατιωτικών μας δυνάμεων επέτρεψε την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» είπε ο Β Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία και οι πατριωτικές δυνάμεις της Συρίας έχουν αλλάξει την κατάσταση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αποκόψει την πρωτοβουλία από τους τρομοκράτες. Στις 11 Οκτωβρίου ο Β Πούτιν μιλώντας στο κανάλι Ρωσία 1 είπε ότι «στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί η νόμιμη εξουσία και να δημιουργήσουν οι συνθήκες για ένα πολιτικό συμβιβασμό» Αυτό είπε. Δεν είπε ότι η Ρωσία θα αλλάξει την πορεία του πολέμου, ούτε είπε ότι μόνη της η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο. Μην κάνεις το λάθος να παραβλέψεις ότι η Ρωσία κάλεσε όλες τις χώρες να δημιουργήσουν διεθνή συνασπισμό για καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ γνώριζε ότι ανεπίσημα η Ουάσιγκτον ήταν «ο χορηγός της ανοχής» για την ανατροπή και του Καντάφι και του Άσαντ. Άλλωστε η ρώσικη δύναμη στη Συρία είναι μικρή για να κερδίσει αυτό τον πόλεμο μόνη της. Ήταν όμως αποτελεσματική και ξεκαθάρισε το βορειοδυτικό μέτωπο και άνοιξε τον δρόμο στις πατριωτικές δυνάμεις της Συρίας με 9 χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές σε 7 μήνες να ανακαταλάβουν σε 10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους 400 οικισμούς, πόλεις και χωρία της Συρίας που έθεσαν υπό τον έλεγχο τους οι Τζιχαντιστές.


Η Ρωσική επέμβαση αποτελεί εκπληκτική επιτυχία αλλά η Ρωσία δεν ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης σε κανένα. Η ομιλία του Β Πούτιν στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου ήταν ξεκάθαρη, όταν καλούσε όλους να σεβαστούν την κυριαρχία των κρατών και δεν μιλούσε μόνο για τη Συρία. Μιλούσε και για την Ουκρανία, όταν ανέτρεψαν τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας αυτοί μαζί με τους Ναζί και τους ακροδεξιούς. Τώρα η νόμιμη εξουσία της Συρίας έχει σταθεροποιηθεί και άρχισαν οι συνομιλίες. Αυτό δεν είναι άποψη. Είναι η πραγματικότητα στο έδαφος. Όμως, η Ρωσία παραμένει πιστή σε αυτό που στόχευε και έχει την αυτοπεποίθηση να ανακοινώσει την αποχώρηση της. 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπραξαν το ίδιο οι ΗΠΑ; Αν υπήρχε ευφυής ηγεσία στις ΗΠΑ το 2003 θα αποχωρούσαν από το Ιράκ. Αποσύροντας τις δυνάμεις της η Ρωσία έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ να αρχίσουν αυτοί τον πόλεμο κατά του Daesh! Θα τολμήσουν; Αν κοιτάξει κάποιος πίσω στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ θα μπορούσε να αναρωτηθεί: Γιατί να το κάνουν καλύτερα τώρα στη Συρία; Τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το Daesh αλλά πιθανόν και με το Ιράν αλλά και τη Χεζμπολάχ ! Η Ρωσία δεν θέλει να ενθαρρύνει το Ιράν ή την Χεζμπολάχ σε κινήσεις κατά του Ισραήλ.

Οι δυτικοί σε αντίθεση με τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις θα πρέπει να φέρουν στρατό στο έδαφος. Ρώσος αναλυτής έγραψε πως « αν ήμουν σύμβουλος του αμερικάνικου στρατού θα ήθελα να τους επιστήσω την προσοχή να μην μεταφέρουν δυνάμεις στο έδαφος, ακόμα και αν η Ρωσία αποφασίσει να αποσυρθεί από αυτή τη μάχη» Ακόμα και αν οι αμερικάνικες επιχειρήσεις θα έχουν επιτυχία και θα πετάξουν έξω από τη Ράκκα τους τζιχαντιστές ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια De facto διχοτόμηση της Συρίας; De jure δεν μπορούν να το πράξουν καθώς το ψήφισμα 2254 μιλά ξεκάθαρα για ενιαίο κράτος έστω και Ομοσπονδιακό αν αυτή θα είναι η λύση.

Την απάντηση έδωσε ο Σ Λαβρόφ όταν αποκάλυψε ότι είναι πιθανή η συνεργασία με τις ΗΠΑ για απελευθέρωση της πόλης Ράκκα. Κανένας δεν θέλει να συγκρουστούν σε αυτή τη μάχη της Ράκκα. Η Διαίρεση της Συρίας υπήρξε και παραμένει στόχος και αν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον αυτό θα επιδιώξει. Αν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους αποτύχουν δεν θα αφήσουν τα ανατολικά της Συρίας και το δυτικό Ιράκ στα χέρια του Daesh; Δεν θα διακινδυνεύσουν τα πάντα με την απόσυρση της Ρωσίας; Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία που ακόμα δεν εγκατέλειψαν τη ρητορική τους για εισβολή στη Συρία και αν το πράξουν θα διχοτομήσουν τη χώρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιδράσει το Ιράν και θα αρχίσει εκ νέου κλιμάκωση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή. Φαίνεται πως ο διαμελισμός της Συρίας είναι δυστυχώς πολύ πραγματικός. Η Ρωσία θα έχει από μόνη της την ηθική υποχρέωση με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ να διατηρήσει την ακεραιότητα της Συρίας; Από νομική άποψη αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών μελών του Οργανισμού, αλλά πρωτίστως είναι υποχρέωση του λαού της Συρίας. Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί να αποτρέψει τον διαμελισμό της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει την μοναδική υποχρέωση.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για απόσυρση οι Κούρδοι της Συρίας ανακήρυξαν την αυτονομία τους. Πριν ένα μήνα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εγκρίνει την ανεξαρτησία κουρδικού κράτους στη Συρία καθώς αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες εθνότητες στη χώρα όπως οι σουνίτες και οι σιΙτες. Μήπως αυτό είναι το Plan B των ΗΠΑ; Θα δούμε.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας ότι οι στόχοι που τέθηκαν από το Υπουργείο άμυνας γενικά έχουν επιτευχθεί» είπε ο Β Πούτιν στον Σ Σοιγκού και στον Σ Λαβρόφ. Αυτό αποτελεί συνολική έγκριση της στρατιωτικής επιχείρησης. Στην ρώσικη στρατιωτική ορολογία σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό «είναι καλύτερο από το ικανοποιητικό» και περίπου «ισοδύναμο με το καλά αλλά όχι άριστα» Με αυτή τη διατύπωση ο Β Πούτιν δεν υποτιμά τη μεγάλη επιτυχία. Καθόλου. Αυτό που δεν λέει είναι ότι οι στόχοι δεν έχουν πλήρως/ απόλυτα επιτευχθεί και αφήνει μια πόρτα ανοιχτή για μια νέα ενέργεια «ολοκλήρωσης των στόχων»
Άλλη μια ενδιαφέρουσα αναφορά είναι αυτή που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν όταν είπε ότι «για να ελέγχουν την τήρηση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, η Μόσχα θα διατηρήσει την αεροπορική της βάση Khmeimim στην επαρχία της Λατάκιας και τη Ναυτική βάση στην Ταρτούς.» Θα παραμείνουν και τα πυραυλικά συστήματα όπως και τα ηλεκτρονικά συστήματα στη χώρα.

Ο συνδυασμός αυτών των αναφορών επισημαίνει την υψηλή πιθανότητα η Ρωσία να κρατά τις πόρτες ανοιχτές και θα συνεχίσει να εξοπλίζει και να υποστηρίζει τη Συρία σε όλα τα επίπεδα. Διατηρεί την ικανότητα της να κτυπήσει, αν χρειαστεί, από τη Ανατολική Μεσόγειο, την Κασπία θάλασσα με βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς και είναι έτοιμη να επέμβει, αν χρειαστεί, σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία στα βόρεια.

Τέλος φαίνεται ότι η Ρωσία θα ακούσει πολύ προσεκτικά τα αιτήματα όλων των πλευρών, και της αντιπολίτευσης, με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα. Θα πρόκειται για μεγάλη και μακροπρόθεσμη διαπραγμάτευση που πρέπει να καταλήξει σε επιτυχία. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την υλοποίηση αυτής της ανακοίνωσης της Ρωσία και το χρόνο υλοποίησης της αποχώρησης, αν τελικά θα πραγματοποιηθεί. Ο χρόνος και ο συντονισμός είναι οι λέξεις κλειδιά στην πολιτική σκέψη του Β Πούτιν, ο οποίος ξέρει πολύ καλά να παίζει σκάκι και μέχρι τώρα δείχνει πως κάθε του κίνηση είναι πολύ καλά μελετημένη.

*** Internet News ***