Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Το φαινόμενο Σάντερς ως μόνη ελπίδα απέναντι στον Τραμπ;


14-3-16
Γράφει η Γιώτα ΧουλιάραΕνώ η κούρσα για το χρίσμα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους προχωρά ακάθεκτη, ο Δημοκρατικός Μπέρνι Σάντερς φαίνεται πως αντέχει απέναντι στην σκληρή πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Το φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς έχει ταράξει την πολιτική σκηνή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Σάντερς έγινε ευρύτερα γνωστός το 2010, όταν συμμετείχε σε διαδικασία παρεμπόδισης ψήφου σχετικά με την επέκταση των περικοπών φόρων της προεδρίας Μπους. Ο Σάντερς υποστηρίζει πολιτικές παρόμοιες με εκείνες των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ειδικότερα εκείνες των σκανδιναβικών χωρών. Θεωρείται ως μία από τις ηγετικές προοδευτικές προσωπικότητες του Κογκρέσου, ειδικά σε θέματα ανισότητας εισοδημάτων,καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, γονεϊκής αδείας, κλιματικής αλλαγής,δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και μεταρρύθμισης χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Επίσης, ο Σάντερς άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιτάχθηκε από νωρίς στον πόλεμο του Ιράκ, ενώ συχνά τοποθετείται και σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ασκώντας ιδιαίτερη κριτική στις φυλετικές διακρίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης,καθώς και στις πολιτικές μαζικής επιτήρησης όπως ο νόμος ΠΑΤΡΙΟΤ και το πρόγραμμα επιτήρησης της NSA.

Ο Σάντερς είναι εβραϊκής καταγωγής τόσο από την πλευρά του πατέρα του (Elias Sanders) όσο και από την πλευρά της μητέρας του ( Dorothy Sanders, το πατρικό της ήταν Glassberg.) Πολλοί από τους συγγενείς του πατέρα του στην Πολωνία είχαν σκοτωθεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου.
Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως μόνο ο Σάντερς μπορεί να χτυπήσει τον εκκεντρικό και πληθωρικό Ντόναλντ Τραμπ καθώς μια αναμέτρηση Τραμπ Κλίντον για τη θέση του Προέδρου θα οδηγούσε τον επιχειρηματία κατευθείαν στον Λευκό Οίκο. 


Βέβαια, είναι ακόμη πολύ νωρίς να κρίνουμε και καθώς ακόμη μαίνεται ο πόλεμος για το χρίσμα στα δυο κόμματα. Όμως δεν μπορούμε να μην προσέξουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Ο Σάντερς είναι εβραϊκής καταγωγής,όπως και οι αδερφοί Κωχ (οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων) που έχουν απογοητευτεί από την κάθοδο του Τραμπ και τον τρόπο που χρησιμοποιεί τοΡεπουμπλικανικό κόμμα. Από την άλλη, οι Κωχ δεν επιθυμούν με τίποτε μια τρίτη θητεία των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο, ενώ ένα χρόνο πριν είχαν ανακοινώσει πως θα ξεκινούσαν εκστρατεία αντί- Χίλαρι. 

Την ίδια ώρα ο Τραμπ κατηγορεί ανοικτά τον Σάντερς 
ότι στέλνει υποστηρικτές του για να προκαλέσουν ταραχές στις συγκεντρώσεις του και τον απειλεί με αντίποινα.«Ο Μπέρνι Σάντερς ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές δεν πήραν εντολές να έρθουν στις συγκεντρώσεις μου. Προσοχή, Μπέρνι, αλλιώς οι δικοί μου υποστηρικτές θα έρθουν στις συγκεντρώσεις σου!» έγραψε στο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο δισεκατομμυριούχος.
Γιατί άραγε κατηγορεί τον Σάντερς και όχι την Χίλαρι; Μήπως γιατί νιώθει ότι αυτός είναι ο πραγματικός του αντίπαλος;Την ίδια ώρα το περιοδικό The Weekly Standard του Bill Kristol δεν σταματά να χτυπά με κάθε τρόπο τη Χίλαρι αναφέροντας επανηλλειμένα την εμπλοκή της στην υπόθεση της Βεγγάζης, τις επαφές με την Goldman Sachs, τις σχέσεις του ιδρύματος Κλίντον με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και την παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα.Aπλά να υπενθυμίσουμε πως ο νεοσυντηρητικός Bill Kristol, επίσης εβραϊκής καταγωγής, υπήρξε προσωπάρχης του αντιπροέδρου Νταν Κουέιλ επί Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Προσωπικά, πάντως, αν ήμουν στη θέση των αδερφών Κωχ θα φρόντιζα να ενισχυθεί ο Σάντερς ώστε να αποφύγω Κλίντον και Τραμπ και όταν με το καλό το Σάντερς θα καθόταν στο θώκο του Λευκού Οίκου θα φρόντιζα να του υπενθυμίζω τι πρέπει να κάνει μέσα από ένα ελεγχόμενο Κογκρέσο. 


=============================================================
  
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016. 
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.


*** Internet News ***