Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη


21-3-16Η τόσο κλισέ πλέον έκφραση «το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται», που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να περιγράψει την άνοδο ακροδεξιών και ξενοφοβικών πολιτικών παρατάξεων, πρέπει σιγά σιγά να μπει στο χρονοντούλαπο της γλωσσικής μας ιστορίας.

Κι αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται κι από τον χάρτη, το εν λόγω «αυγό» όχι μόνο έχει εκκολαφθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχει γίνει… κοτζάμ ερπετό, έτοιμο να κατασπαράξει τις σάρκες της Ευρώπης και των όποιων αξιών αυτή πρεσβεύει.

Από το ένα άκρο της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι το άλλο παρατηρείται μια ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση ακροδεξιών κομμάτων με ξενοφοβική και συχνά ομοφοβική ρητορική και μια πρωτοφανή… δυσανεξία σε οτιδήποτε διαφορετικό.

Είτε μιλάμε για απλώς «ευρωσκεπτικιστές» (που ποτέ δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό, αλλά πάντα κάτι περισσότερο που αρνούνται να παραδεχτούν), είτε για ακραίους δεξιούς σχηματισμούς, η αλήθεια είναι πως από την Βρετανία μέχρι την Πολωνία κι από την γειτονική μας Ιταλία μέχρι την Νορβηγία, όλη η Ευρώπη «αναστενάζει» κάτω από την ανησυχητική άνοδο του πολιτικού φανατισμού. Οπως φαίνεται, το πλεόν ανησυχητικό σύμπτωμα αυτής της ανόδου δεν είναι η όποια (μικρή ή μεγάλη) δημοτικότητα που απολαμβάνουν αυτά τα κόμματα, αλλά το γεγονός πως τα περισσότερα εξ’ αυτών εκπροσωπούνται στα εθνικά τους κοινοβούλια.
Κι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας θορυβεί είναι το ότι στο εγγύς μέλλον, πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, διαμέσου των νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, θα επηρεάζουν καταστάσεις και θα ανεβοκατεβάζουν νομοσχέδια κατα το δοκούν...

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

*** Internet News ***