Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Βέλγιο: Οι αδελφοί Μπακραουί, οι καμικάζι σε αεροδρόμιο και μετρό


23-3-16


Η βελγική εισαγγελία επιβεβαιώσε πως μεταξύ των δραστών των επιθέσεων βρίσκονταν δύο αδέλφια, ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί. Ο πρώτος ήταν στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στο μετρό. Παραμένει καταζητούμενος ένας δράστης, ο άνδρας με τα λευκά στα πλάνα με το αεροδρόμιο. Στους 31 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών μέχρι στιγμής, με 270 τραυματίες.

Μείζον ερώτημα το αν οι δράστες έχουν σχέση με τον Αμπντεσλάμ, των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Εντός της ημέρας διαψεύστηκαν από την εισαγγελία πληροφορίες βελγικών μέσων ενημέρωσης ότι συνελήφθη ο καταζητούμενος ύποπτος με τα λευκά στο αεροδρόμιο, τον οποίο κατονόμαζαν ως Ναζίμ Λαχραουί. Αργότερα υπήρξαν άλλες πληροφορίες -που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες- ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο Λαχραουί, αναγνωρίστηκε τελικά ως ο δεύτερος καμικάζι του αεροδρομίου.

Η εφημερίδα De Standard, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι ο δεύτερος καμικάζ του αεροδρομίου είναι ο Ναζίμ Λαχραουί, Βέλγος υπήκοο που αναζητούσαν ήδη οι Αρχές για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Εντούτοις, κατά την επίσημη ενημέρωση της εισαγγελέας που είχε προηγηθεί επισημάνθηκε ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του δεύτερου βομβιστή στου αεροδρομίου.

Οι δράστες των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες ήταν συνολικάτέσσερις, από τους οποίους ζει και διαφεύγει ο ένας. Οι μέχρι τώρα ταυτοποιηθέντες ήταν βέλγοι υπήκοοι.

Επρόκειτο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο βέλγος γενικός εισαγγελέας, για τρεις δράστες στο αεροδρόμιο, από τους οποίους οι δύο ήταν καμικάζι. Ο ένας από τους καμικάζι ήταν ο 30χρονος Ιμπραήμ ελ Μπακραουί, που ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Ο δεύτερος καμικάζι στο αεροδρόμιο δεν έχει ταυτοποιηθεί. Δεν έχει επίσης ταυτοποιηθεί ούτε ο τρίτος δράστης στο αεροδρόμιο, ο οποίος είναι εκείνος που καταζητείται -ο βέλγος εισαγγελέας δεν ανέφερε το όνομα του «Ναζίμ Λαχραουί», ως τον οποίο κατονόμαζαν βελγικά ΜΜΕ τον καταζητούμενο.

Η δεύτερη επίθεση που έγινε στη συνέχεια, στο μετρό στο Μάαλμπεκ, αποδίδεται επίσης σε καμικάζι. Ο καμικάζι εκείνος είναι ο δεύτερος που έχει ταυτοποιηθεί, και πρόκειται για τον 27χρονο Χαλίντ ελ Μπακράουι (αδελφό του ενός καμικάζι στο αεροδρόμιο).

Στο χώρο του αεροδρομίου βρέθηκε επίσης πεταμένος σάκος με ποσότητα εκρηκτικών που εξερράγη στη συνέχεια. Δεν βρέθηκαν όπλα στο σημείο, αντίθετα με τις αναφορές που ακούγονταν την Τρίτη στα βελγικά ΜΜΕ.

Στο διαμέρισμα στο Σάερμπεκ που είχε γίνει η έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης βρέθηκε επίσης «διαθήκη» που είχε συντάξει ο Ιμπραήμ Μπακραουί. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν επίσης 15 κιλά εκρηκτικών TAPT. Η έρευνα έφτασε στο διαμέρισμα χάρη στη μαρτυρία του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει τους δράστες στο αεροδρόμιο.

Στην κοντινή περιοχή βρέθηκε επίσης η «διαθήκη» του Ιμπραήμ, ένα ηχητικό αρχείο σε υπολογιστή. Στο ηχητικό αρχείο ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί λέει ότι «βιάζεται» και «δεν ξέρει τι να κάνει» επειδή «δεν θέλει να καταλήξει σε ένα κελί όπως εκείνος». Ο «εκείνος» θεωρείται ότι είναι ο Αμπντεσλάμ, ο καταζητούμενος για το Παρίσι που συνελήφθη προ ημερών στο Βέλγιο - εξ ου και παραμένει το ενδεχόμενο οι πυρήνες των δύο επιθέσεων να σχετίζονται.

Ποιος είναι ποιος:

Η παρακάτω φωτογραφία αναλύει ποιος είναι ποιος από τους υπόπτους που κατέγραψε η κάμερα του αεροδρομίου. Ο πρώτος είναι ο άγνωστος καμικάζι, ο δεύτερος είναι ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί, ενώ ο τρίτος είναι αυτός που διέφυγε.Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***