Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

«Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ, αλλά δεν κινδυνεύει»H καγκελάριος με τον υποψήφιο του CDU για την πρωθυπουργία της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Γκίντο Βολφ: Οι τρεις κάλπες της Κυριακής είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το προσφυγικό (Φωτογραφία: Reuters )

13-3-16


Οι σημερινές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία θεωρούνται η πρώτη μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ καθώς προσλαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ίδια και την πολιτική της.

Με την ανάγνωση αυτή συμφωνεί και ο Μίχαελ Σπρενγκ, πολιτικός σύμβουλος και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Bild am Sonntag, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη Deutsche Welle.

«Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, ανάμεσα σε αυτά ένα παραδοσιακό προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών, η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για την προσφυγική πολιτική, το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η κ. Μέρκελ».

Πραγματικός κίνδυνος για την Μέρκελ;

Όπως σημειώνει ο ειδικός, στο πρόσφατο παρελθόν καμία κρίση δεν έχει διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο σε μια περιφερειακή αναμέτρηση:

«Ποτέ δεν είχαμε τέτοια κρίση όπως τώρα με τις μαζικές προσφυγικές ροές. Δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης δεν υπήρξε εκλογική αναμέτρηση που να επηρεάστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό από την κρίση».

Κατά πόσον «κινδυνεύει» όμως τώρα η Α. Μέρκελ;

«Θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τους Χριστιανοδημοκράτες. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο η CDU έχει πιθανότητες με την Γιούλια Κλέκνερ. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση αυτών των εκλογών. Εάν χαθούν και οι δυο αναμετρήσεις (…) τότε θα πρόκειται φυσικά για μια εκρηκτική κατάσταση για την CDU. Οι δυο κεντρικοί υποψήφιοι του κόμματος ωστόσο υπέπεσαν σε ένα πολύ σοβαρό λάθος όταν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στράφηκαν κατά της Μέρκελ. Για την ηγεσία του κόμματος λοιπόν θα είναι εύκολο να αποδώσουν την ευθύνη της ήττας στους δυο υποψηφίους».

Παροδικό φαινόμενο η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστών

Θα μπορούσε αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει την καγκελάριο στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

«Όχι, το αποκλείω», εκτιμά ο Μίχαελ Σπρενγκ. «Δεν την ενδιαφέρουν καν οι πρόωρες εκλογές. Και δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Θεωρητικά απομένει μόνον η ψήφος εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας για να ανατραπεί, αλλά το αποκλείω και αυτό. Δεν διακρίνω πλειοψηφία στη Βουλή κατά της Μέρκελ. Στην εσχάτη θα λάβει την εμπιστοσύνης της Bundestag με τη βοήθεια άλλων κομμάτων. Βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, και εντός του κόμματος, αλλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν κινδυνεύει».

Όσον αφορά, τέλος, την κατακόρυφη άνοδο του ξενοφοβικού Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), ο πρώην αρχισυντάκτης της Bild am Sonntag εκτιμά ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.

«Είδα το (σσ. νεοναζιστικό) NPD να εκπροσωπείται με σχεδόν 10% στη Βουλή της Έσσης. Και οι Ρεπουμπλικάνοι εκπροσωπούνταν με 10% στην τοπική Βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Αυτές οι ενδιάμεσες φάσεις της πολιτικής υπήρχαν πάντα, αλλά η κατακόρυφη αυτή άνοδος λαϊκιστών και ακροδεξιών ήταν πάντα πρόσκαιρη. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι εάν υπάρξει κινητικότητα στο προσφυγικό, εάν μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Και τότε θα πέσουν και πάλι οι μετοχές του AfD».


Πηγή:DW

*** Internet News ***