Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Καμπανάκι από ΟΟΣΑ: Προβλέπει επιβράδυνση για την παγκόσμια οικονομία

8-3-16


Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τους επερχόμενους μήνες για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, με βάση τους οικονομικούς δείκτες που ανακοίνωσε σήμερα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας για τον Ιανουάριο (για τις 34 χώρες μέλη του) υποχώρησε στις 99,6 μονάδες από τις 99,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, χάνοντας το όριο των 100 μονάδων που διαχωρίζει την επιβράδυνση από την επιτάχυνση.


Παρόλο που ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Κίνα, θα σταθεροποιηθεί, εκτιμά παράλληλα ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Ρωσία, αλλά και στη Γερμανία και τη Βραζιλία.

Προβλέπει ωστόσο σταθερό ρυθμό ανάπτυξης για την Ιταλία και γενικά για την Ευρωζώνη, αλλά και για τη Γαλλία και την Ινδία, οι οποίες μέχρι πρότινος οι δείκτες έδειχναν επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Είναι γεγονός πως οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες συνθέτουν μια εύθραυστη εικόνα για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μεταβλητότητας στις αγορές στο ξεκίνημα του 2016. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι αναταραχές στις αγορές ίσως αποτελούν και έναν από τους παράγοντες για την επιβράδυνση των οικονομιών το 2016.

Ήδη οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο έθεσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κάτω από το μηδέν σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία και τον πληθωρισμό. Η σουηδική Riksbank μείωσε επίσης το βασικό της επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος και η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι ανησυχίες, ότι οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών δεν επαρκούν για να ανακόψουν την πτωτική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνονται.


http://www.sofokleousin.gr/*** Internet News ***