Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Μερικά στοιχεία που αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε Βρυξέλλες

24-3-16Μερικά στοιχεία που αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε Βρυξέλλες:

- Ελάχιστες αντιδράσεις ακόμα και τώρα από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αρχής ενώ υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών και αποφάσεων σε Χάγη στο νέο αντιτρομοκρατικό κέντρο.

- Ο τρόπος που έγινε η επίθεση και η φύση των εκρηκτικών (ΤΑΤΡ) προδίδει δημιουργία σχολής επιθέσεων ενώ παράλληλα ονομάζονται ως η μητέρα του σατανά λόγω της ασταθούς μοριακής δομής τους και με ισχυρή εκρηκτική δύναμη (2-3 γραμμάρια αρκούν να ακρωτηριάσουν δάχτυλα). Είναι εύκολη η χημική παρασκευή τους καθώς γίνεται χρήση από απορρυπαντικά και υλικά που βρίσκουμε σε σουπερμάρκετ και είναι μη ανιχνεύσιμα. Γι΄αυτό και στις έρευνες βρέθηκαν και ίχνη χημικών.

- Υπάρχει σύνδεση μεταξύ Αμπντεσλάμ καθώς ο ένας από τους αδερφούς Μπακραουί είχε ταξιδέψει μαζί του σε Ουγγαρία και μετά σε Παρίσι τον περασμένο Σεπτέμβριο

- Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν βαλίτσες με πυροκροτητή μέσα σε γάντι, κάτι που έπιασε η κάμερα όπως ελέγχθηκε μετά. Η πιθανότητα χρήσης ζώνης αποκλείεται, καθώς το χτίσιμο ενός τέτοιου εκρηκτικού γιλέκου απαιτεί γνώσεις και εργαλεία που υποστηρίζουν οι αρχές ότι δεν είχαν οι συγκεκριμένοι.

-Συνολικά τις τελευταίες 30 μέρες  υπήρξαν 124 επιθέσεις και πάνω από 1000 νεκροί σε όλο τον κόσμο με κοινό σημείο πώς έγιναν από φανατικούς Ισλαμιστές.

- Μελλοντικά χτυπήματα τώρα από Ισλαμιστές μπορεί να είναι και πάλι σε στοχευμενες υποδομές σαν τα ΜΜΜ ή να επιλεγούν σημεία και υποδομές άλλης συμβολικότητας, όπως σχολικά λεωφορεία ή ακόμα και σχολεία (παρόμοια επίθεση όπως είχε υπάρξει στις αρχές του 2000 σε Ρωσία από Τσετσένους). Δεν αποκλείεται επίσης και επιθέσεις να γίνουν σε τουριστικά μέρη της Ευρώπης, ειδικά την καλοκαιρινή σεζόν που υπάρχει μια γενικότερη ευεξία και χαλαρότητα. Πιθανοί είναι και οι κίνδυνοι με βιολογικά χτυπήματα ή ακόμα και κατά υποδομών πυρηνικής ή/και παροχής νερού αστικών κέντρων.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***