Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

«Να τους φροντίζει καλύτερα» λέει η Αυστρία στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες/μετανάστες.


3-3-16


Την άσκηση περισσότερης πίεσης στην Ελλάδα για περίθαλψη των προσφύγων ζητά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας πως οι πρόσφυγες πρέπει να λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα στα κέντρα καταγραφής αντί να τους επιτρέπεται η διέλευση σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Δεν γίνεται να μπορούν αυτόματα να συνεχίζουν όσοι φτάνουν στην Ελλάδα» λέει, υπερασπιζόμενος την στάση της Βιέννης ως «διόρθωση του λάθους» του καλοκαιριού.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύεται την Πέμπτη, ενώ κορυφώνονται οι διευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου με την Τουρκία, ο αυστριακός ΥΠΕΞ επικρίνει εκ νέου την Αθήνα και, επικαλούμενος τις εικόνες στην Ειδομένη, καλεί σε άσκηση πίεσης για καλύτερη φροντίδα των προσφύγων εντός της Ελλάδας.

«Πρέπει να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη διέλευση-προώθηση (wave-through) από την Ελλάδα προς τα βόρεια» λέει ο Κουρτς, «επειδή δεν γίνεται να μπορούν αυτόματα να συνεχίζουν προς βορρά όσοι τα καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα».

Υποστηρίζοντας πως και η Βιέννη επιδιώξει «ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία», ο Κουρτς είπε ότι ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση «δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει λιγότερο σκληρές εικόνες από αυτές που βλέπουμε σήμερα από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ».

«Δεν έχει μεγαλύτερη ηθική αξία το να εμποδίζονται οι πρόσφυγες στην Τουρκία αντί για την Ελλάδα ή την ΠΓΔΜ» υποστήριξε ο Κουρτς.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε εκ νέου την μονομερή στάση της Βιέννης και τη «συνεννόηση» με τις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου, πλην Ελλάδας, την οποία δικαιολόγησε επικαλούμενος την «ελλιπή προθυμία της Αθήνας να συμβάλει σε λύση που θα μειώσει το προσφυγικό ρεύμα».

Απέρριψε την κριτική για τη Διάσκεψη με τις βαλκανικές χώρες λέγοντας πως το άνοιγμα των συνόρων το περασμένο καλοκαίρι και η «ανεξέλεγκτη διέλευση» προς την κεντρική Ευρώπη «ήταν ένα βαρύ λάθος που πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν».


Πηγή:in.gr

*** Internet News ***