Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Δίνουν τα χέρια Ε.Ε-Τουρκία


18-3-16Τα χέρια φαίνεται πως δίνουν οι 28 της Ε.Ε με τηνΤουρκία καθώς όπως γίνεται γνωστό η τελευταία ολοκληρωμένη πρόταση του Ντόναλντ Τούσκ βρίσκει σύμφωνη τόσο την τουρκική πλευρά όσο και την κυπριακή, αναφορικά με τα ζητήματα που είχαν ανακύψει. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία, ίσως να είναι εύθραυστη, όπως σχολιάζουν διπλωματικοί αναλυτές, από την άλλη πλευρά αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Ο προβληματισμός που εξέθεταν δεν ήταν το τι ακριβώς θα συμφωνηθεί αλλά αν η Άγκυρα θα εφαρμόσει εν συνεχεία τη συμφωνία, τηρώντας απαρεγκλίτως όρους και κανόνες χωρίς στρεψοδικίες και υπεκφυγές.

Το αναθεωρημένο προσχέδιο που κατέθεσε οΝτόναλντ Τουσκ -και το οποίο εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή- εμπεριέχει προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

-Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ -δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

-Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20ή Μαρτίου.

-Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

-Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα τρία δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Η τελική συμφωνία προβλέπει μόνο μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το χθεσινό κείμενο των ηγετών της ΕΕ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Juha Sipila, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η επανεισδοχή μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***