Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Ο πλανήτης διψάει


23-3-16Το νερό είναι το βασικό συστατικό από το οποίο αποτελείτε ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναιόμως και ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά που παίρνουμε από τη φύση για να ζήσουμε. Το νερό είναι πηγή ανάπτυξης και ζωής όλης της χλωρίδας και πανίδας. Τα τελευταία χρόνια όμως δυστυχώς οι ποσότητες που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για να ποτίσουν όλο τον πλανήτη.

Πως προέκυψε όμως αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην ανομβρία των τελευταίων χρόνων, στις καταστροφές των δασών και φυσικά στην αύξηση της θερμοκρασίας. Εδώ όμως έρχεται να δέσει και η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων καθώς και η έλλειψη σχεδιασμού για την εξεύρεση λύσεων.

Η λειψυδρία από τη μείωση των βροχοπτώσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανθρωπίνως. Η εξοικονόμηση όμως υδάτινων πόρων μειώνοντας την περιττή σπατάλη είναι υποχρέωση όλων μας.

Έτσι, ενώ ο καθένας µας καταναλώνει κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του, εύκολα θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο από 80 λίτρα την ημέρα.

Πώς να συμβάλετε όλοι

Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.

Μην κρατάτε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.

Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους με ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.

Τοποθετήστε στο σπίτι σας ή στο κατάστημά σας βρύσες με περιορισμό ροής. Η ροή για τις βρύσες κουζίνας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τις βρύσες μπάνιου, 6-8 λίτρα ανά λεπτό και 5-7 λίτρα ανά λεπτό αντίστοιχα. Υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση πιο δυνατής ροής μέσα από την βρύση ή την κεφαλή του ντους. Σε συνδυασμό με τα συστήματα περιορισμού της ροής, μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς απώλεια άνεσης για τον χρήστη.

Βάλτε διακόπτες της παροχής νερού με φωτοκύτταρα. Εξασφαλίζουν μέγιστη εξοικονόμηση νερού, αφού η βρύση κλείνει αυτόματα όταν το νερό δε χρησιμοποιείται. Τα συστήματα αυτά έχουν μεγάλο κόστος και η χρήση τους δεν συνιστάται σε κατοικίες. Είναι όμως χρήσιμα και σε κοινόχρηστους χώρους όπου συνήθως γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού (π.χ. κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια).

Προτιμήστε καζανάκια ελεγχόμενης ή διπλής ροής. Από τα καζανάκια, προτιμότερα είναι εκείνα στα οποία η ροή εξαρτάται από τον χρόνο πιέσεως του κουμπιού. Μια άλλη λύση είναι τα καζανάκια με επιλογή μικρής ή μεγάλης ροής (συνήθως 3 και 6 λίτρα αντίστοιχα). Τα καζανάκια σταθερής ροής 6 ή 9 λίτρων δεν συνιστώνται. Αν έχετε καζανάκι σταθερής ροής τοποθετήστε ένα πλαστικό μπουκάλι μέσα το οποίο μειώνει την ποσότητα νερού που κατακρατά το καζανάκι.

Χρησιμοποιείστε πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.

Πώς να εξοικονομείστε νερό από τους εξωτερικούς χώρους

Καλό θα είναι οι εξωτερικοί χώροι να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται έτσι ώστε να χρειάζονται λιγότερο νερό.

Να μην τοποθετείτε στον κήπο σας είδη που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού όπως το γκαζόν. Προτιμήστε όπου αυτό είναι αναπόφευκτο να χρησιμοποιήσετε υλικά, όπως χαλίκι, σπασμένες πέτρες και πλάκες με οπές, όπου το νερό της βροχής συγκρατείται στο έδαφος και συνεισφέρει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Φυτέψτε φυτά με χαμηλές ανάγκες σε νερό και μεγάλη αντοχή στον ήλιο, δηλαδή προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο.

Επιλέξτε ένα αποδοτικό σύστημα ποτίσματος, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (για μεγαλύτερους, κοινόχρηστους κήπους συνιστάται το πότισμα στάγδην ή ένα υπόγειο σύστημα).

Μαζέψτε το βρόχινο νερό σε κουβάδες και χρησιμοποιείστε το για το πότισμα των φυτών. Οι υπόλοιποι χώροι (γκαράζ, διάδρομοι) καλό θα είναι να απορροφούν το νερό της βροχής ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Πηγή: Greenpeace

*** Internet News ***