Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Οι «πρόσφυγες εκ Συρίας» από τα camps της Ιορδανίας και Λιβάνου, στα camps της Ελλάδος.http://www.pomeas.org/Home/images/pomeas/brief/syrian_camps.jpg
Στρατόπεδο υποδοχής/παραμονής προσφύγων Συρίας σε Λίβανο. Το σύνολο αυτών των τοποθεσιών βρίσκεται κάτω
από τον απόλυτο έλεγχο της Hezbollah και οι συνθήκες παραμονής είναι χειρότερες από αυτές που είχαν στην
εμπόλεμη Συρία, λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες.


21.3.2016

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσης βάρκες λαθρομεταναστών, πτώματα στη θάλασσα,
hot spot στα νησιά και κλειστά σύνορα... όλες αυτές οι εικόνες μας κάνουν να φοβόμαστε για την επόμενη μέρα της χώρας και πολλές φορές ακούγεται ως αντίδραση : «Γιατί έρχονται εδώ; Να πάνε αλλού, υπάρχουν και άλλες χώρες που είναι και μουσουλμανικές για να τους φιλοξενήσουν...» Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται και αλλού.


Οι Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Μέχρι πριν δύο εβδομάδες ο αριθμός των Σύρων προσφύγων (επίσημα καταγεγραμμένων) στο ΛΙΒΑΝΟ φθάνει το 1,5 εκ. ανθρώπους, το 60% βρίσκεται σε προσφυγικά στρατόπεδα ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των υπολοίπων στεγάζονται σε σχολεία και διάφορες άλλες τοποθεσίες. Κάτι που σύντομα θα δούμε να συμβαίνει και εδώ, αφού ήδη υπάρχουν σκέψεις για χρήση σχολείων σε απομονωμένα χωριά, που πλέον δε λειτουργούν.

Σε μερικά μικρότερα χωριά του Λιβάνου, ο αριθμός των προσφύγων υπερβαίνει τους ντόπιους κατοίκους. Αναφερόμαστε στις περιοχές Baalbeck και Αrsal. Κάτι που επίσης παρατηρείται και στη χώρα μας. Αυτό που δεν παρατηρείται στη χώρα μας είναι πως οι πρόσφυγες στο Λίβανο έχουν «κάρτες κυκλοφορίας» για συγκεκριμένες περιοχές και είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις Αρχές, όταν  θέλουν να μετακινηθούν.  Επίσης, η κυκλοφορία τους περιορίζεται και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (06.00 – 20.00) και τις περισσότερες φορές υπό την επίβλεψη ανδρών της HEZBOLLAH. Και ειλικρινά προβληματίζομαι για το αν το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η πολιτική βούληση ή η έλλειψη αντρών της HEZBOLLAH...

Σημειώνεται ότι προκειμένου να περιοριστεί η ροή μεταναστών-προσφύγων προς το Λίβανο, έχουν εφαρμοστεί από την HEZBOLLAH εξονυχιστικοί έλεγχοι, αναφορικά με την καταγραφή τους και την κίνησή τους. Υπάρχουν περιπολίες γύρω από τους χώρους διαμονής τους, ιδιαίτερα τη νύχτα και με ιδιαίτερη έμφαση για τυχόν παρείσφρηση ριζοσπαστικών στοιχείων της DAESH ανάμεσά τους. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί αρκετά σημεία ελέγχου, εντός των πόλεων.

Έντονη δραστηριοποίηση παρουσιάζουν και οι ΜΚΟ στο Λίβανο, προσφέροντας ιατρική βοήθεια, τροφή και ένδυση, χωρίς βέβαια να ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες.

Επίσης έχει δημιουργηθεί υποδομή για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων με την παροχή σχολικών μαθημάτων τα απογεύματα, μετά τη λήξη των μαθημάτων των νεαρών Λιβανέζων.


Υπάρχει μία σαφής τάση των προσφύγων να επιθυμούν να μεταβούν στην Ε.Ε. Για την παραμονή τους όμως στο Λίβανο, θα πρέπει να πληρώσουν στις Αρχές $100 φορολογία, εφόσον θελήσουν να ανανεώσουν την εκεί παραμονή τους και να την κάνουν ετήσια, ή να βρουν έναν λιβανέζο  πολίτη που θα αναλάβει την ευθύνη τους, προκειμένου να ανανεώσουν την παραμονή τους για ένα εξάμηνο.


Δηλαδή σε μία χώρα, που δεν έχει εκλεχθεί Πρόεδρος για δύο χρόνια, και που είναι στο χείλος του εμφυλίου, ο οποίος αποφεύγεται όσο τον έλεγχο τον διαθέτει η HEZBOLLAH, σε μία χώρα που διοικείται ουσιαστικά από μία τρομοκρατική οργάνωση, υπάρχει έλεγχος εισόδων, έλεγχος κυκλοφορίας, έλεγχος διαμονής και έχουν δημιουργηθεί ήδη οι οικονομικές συνθήκες, μέσω της καταβολής φόρου για την παραμονή των προσφύγων εκεί, ώστε αυτοί να αναζητήσουν την επιστροφή τους, μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί στη Συρία. Στην Ελλάδα μάλλον έχουμε άλλη πολιτική πρόταση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού...

Στην ΙΟΡΔΑΝΙΑ πάλι, ο αριθμός των σύρων προσφύγων φθάνει το 1εκ. ατόμων, που ισοδυναμεί με το 20% του πληθυσμού της Ιορδανίας! Σε πραγματικούς αριθμούς είναι ένα ποσοστό που το φτάνουμε σταδιακά, μιας και το κράτος επέλεξε να μην μετρά τους μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα το 2015 κι έτσι «έλυσε» μέρος του προβλήματος των εξαψήφιων αριθμών. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κρίνεται από τις διεθνείς Αρχές καλύτερη από εκείνη, την οποία βιώνουν οι σύροι πρόσφυγες του Λιβάνου. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη πρόσβαση που έχουν στην παιδεία και τις ιατρικές υποδομές και σε κάποιο βαθμό σε εργασία. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των προσφύγων βρίσκεται στις περιοχές Zatari και Al-ALZRAK, όπου υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές παιδείας και υγείας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε και στην Ελλάδα να αναζητούνται τα φτηνότερα εργατικά χέρια από τον αγροτικό τομέα, που ήδη διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα μέτρα της κυβέρνησης στη φορολογία του. Επομένως είτε θα προτιμήσει Σύρους για να μειώσει το κόστος, είτε θα «αναγκαστεί» να τους προτιμήσει, μιας και οι εν λόγω δεν έχουν εμπειρία στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα η ποιότητα των εργασιών τους να εγείρει αμφιβολίες για το πραγματικό κέρδος από το μειωμένο κόστος εργασίας που διαφημίζει Ελλάδα και Ε.Ε. (ευτυχώς που η πολιτική γραμμή του «πολιτισμένου» κόσμου στο «προσφυγικό» είναι με επίκεντρο τον άνθρωπο).

Αν και οι διαδικασίες πρόσβασης στην εργασία είναι δύσκολες, αξίζει να σημειωθεί, ότι αν κάποια εργασία διεκδικείται από έναν Ιορδανό και έναν πρόσφυγα, την εργασία αναλαμβάνει de facto ο υπήκοος της χώρας.

Αντίθετα με το Λίβανο, οι σύροι πρόσφυγες της Ιορδανίας είναι σε θέση να κινούνται εκτός στρατοπέδων προσφύγων, ωστόσο υπάρχει ένα ανώτατο χρονικό όριο των 30 ημερών. Φυσικά, θα πρέπει να αναφέρουν το λόγο του ταξιδιού και να φέρουν πάντοτε μαζί τους τα επίσημα χαρτιά, τα οποία τους έχει χορηγήσει η ιορδανική κυβέρνηση. Στην Ελλάδα όμως θέλουμε να δημιουργήσουμε μεταναστευτικά κέντρα ανοιχτού τύπου... άραγε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ελληνική πατέντα που εισάγουμε εμείς σε παγκόσμια αποκλειστικότητα και των κέντρων κλειστού τύπου που έχουν δημιουργήσει σε Ευρώπη, Ιορδανία και Λίβανο;

Στις δύο χώρες της Μέσης Ανατολής, πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις τοπικές αρχές ή στην περίπτωση του Λιβάνου και από τη HEZBOLLAH. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οπλισμού εντός των καταυλισμών... η συγκέντρωση τόσων προσφύγων, σε ένα μόνο μέρος, δημιουργεί και τις ανάλογες προκλήσεις, λόγω της ανέχειας που αυτοί ζουν, της διαφορετικότητας, που είναι αδύνατο να μη νοιώθουν όσα μέτρα και όσες «ανθρωπιστικές» ενέργειες και αν λάβουν οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ και λόγω τοπικών επιτήδειων, παραβατικών και εγκληματικών κυκλωμάτων.

Ένα μεταναστευτικό κέντρο ανοιχτού τύπου δε διαθέτει καμία διαφορά από τους οικισμούς αθίγγανων στο Μενίδι και τα Λιόσια. Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι θα είναι αδύνατοι στις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ακριβώς είναι αδύνατοι και στους οικισμούς αθίγγανων. Η διαφορά σε αυτό το σημείο είναι ότι τους λαθρομετανάστες θέλουν να προσεγγίσουν και μέλη διεθνών εξτρεμιστικών ομάδων, λόγω της δυνατότητας που αυτοί έχουν για να μετακινηθούν στην Ευρώπη, έστω και περιορισμένα, αλλά και λόγω του θρησκεύματός τους που επιτρέπει την εύκολη στρατολόγησή τους. Και όλα αυτά σε μία χώρα που πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε στόχο λόγω του νατοϊκού χαρακτήρα της, της ευρωπαϊκής ταυτότητάς της και της διαφήμισης που έχει το όνομά της ως το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

--- Πολυδεύκης ---
Ειδικός Συνεργάτης για το Geopolitics 

*** Internet News ***